donderdag 28 januari 2021 | week 04
Home » Nieuws » Burgemeester reikt Vrijwilligersprijzen uit

Burgemeester reikt Vrijwilligersprijzen uit

Lansingerland staat er goed voor

Burgemeester reikt Vrijwilligersprijzen uit

Lansingerland – Tijdens de druk bezochte receptie van maandagavond 8 januari in het gemeentehuis van Lansingerland heette burgemeester Pieter van de Stadt alle aanwezigen hartelijk welkom. Terugkijkend naar het net afgesloten jubileumjaar waarin werd stilgestaan bij het 10-jarig bestaan van Lansingerland omschreef hij 2017 als een kanteljaar.

Trees Borkus-Henskens

“Na de crisis braken er moeilijke tijden aan, maar er is veel werk verzet en we staan er nu weer goed voor. Daar gaan we met z’n allen van profiteren.” Vervolgens werd een leuke en snelle film vertoond van allerlei zaken die passeerden in 2017 en hoogtepunten vormden van het jaar.

Grote inzet

De burgemeester sprak zijn waardering uit voor de grote inzet van alle vrijwilligers in Lansingerland waarvan een deel die avond aanwezig was. Nieuw tijdens de receptie waren de vertegenwoordigers van sportclubs die dit jaar voor het eerst genomineerd werden voor de sportvrijwilligersprijs. Om vast een beetje in de stemming te komen was een lange lijn opgehangen in de hal van het gemeentehuis met daaraan ‘de was’ van sportverenigingen. “Vrijwilligers zijn belangrijk op alle vlakken, maar ze staan ook steeds meer onder grote druk. Het wordt de vrijwilligers steeds moeilijker gemaakt door mondige bewoners met commentaar of ongevraagd advies, maar zelf hebben ze nergens tijd voor. De wensen zijn eenzijdig gericht en dat is met name bij veel sportverenigingen een herkenbaar beeld.”

Trots

Maar 2017 was een jaar om trots op te zijn. “Ik heb met veel inwoners gesproken en ze zijn allemaal even enthousiast over Lansingerland. Ruim 85% geeft aan gelukkig te zijn en in welvaart te leven. Tevredenheid dat we hier mogen wonen voert de boventoon. Dat niet alles altijd vlekkeloos verloopt is menselijk.”
Het jaar 2018 wordt een spannend jaar. “Met gemeenteraadsverkiezingen, een nieuwe raad en nieuwe uitdagingen. Maar wij vormen met z’n allen de gemeente.” Vervolgens er opnieuw een filmpje volgde waarin Cees van der Meij van Royal Lemkes besloot met: ‘We moeten het nieuwe ‘wij’ weer uitvinden!’

Vrijwilligersprijzen

Na een korte pauze en een spannend wachten volgde het tweede deel van de avond: de bekendmaking van de winnaars van de drie vrijwilligersprijzen: in de categorieën Individueel, Groep en Sport. Burgemeester Pieter van de Stadt reikte de prijzen uit.
In de categorie Individueel viel de keuze van de jury – samengesteld uit een aantal raadsleden – op Cornel van der Heiden. Hij werd Vrijwilliger van het jaar 2017, omdat hij zich met hart en ziel inzet als vrijwilliger bij RTV Lansingerland. De jury roemde zijn bijzondere talent en oordeelde dat Cornel in staat is tot het verbinden van organisaties en partijen. Hij heeft veel kennis in huis en zet zich als coördinator op alle fronten in om samen met de andere vrijwilligers goede resultaten te behalen. Een jongere vrijwilliger die in een paar jaar al heel veel voor elkaar heeft gekregen.
De vrijwilligers van de Stichting Vluchtelingenwerk kregen de groepsvrijwilligersprijs. De jury was onder de indruk van de persoonlijke verhalen die waren toegevoegd aan de aanmelding. Daaruit bleek hoe betrokken de vrijwilligers zijn en hoe belangrijk de ondersteuning is die zij bieden. De ondersteuning is breed en is er onder meer op gericht dat de vluchtelingen in de gemeente maatschappelijk hun weg vinden naar zorg, opleiding en werk.
De sportvrijwilliger van het jaar werd tot zijn eigen grote verrassing Abdel Afalah voor zijn bijzondere verdiensten voor voetbalvereniging BVCB. Abdel Afalah is al 25 jaar als vrijwilliger actief binnen BVCB. Zo geeft hij training, coacht hij wedstrijden en is hij scheidsrechter (coördinator). De jury stond versteld van de veelzijdigheid aan activiteiten die Abdel uitvoert bij BVCB. Zijn tomeloze inzet werd beloond met deze prijs.

De vrijwilliger van het jaar.