woensdag 12 augustus 2020 | week 33
Home » Algemeen » Burgemeester Pieter van de Stadt blikt terug en kijkt vooruit
Burgemeester Pieter van de Stadt (Tekst: Freek J. Zijlstra. Foto: Gemeente Lansingerland).

Burgemeester Pieter van de Stadt blikt terug en kijkt vooruit

Burgemeester Pieter van de Stadt blikt terug en kijkt vooruit

Lansingerland – De gemeente Lansingerland blijft groeien. Er worden veel woningen gebouwd en bedrijven zoeken hier een plek. We doen het goed in de Metropoolregio, ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag. Die stadsbewoners komen graag in onze dorpen en nieuwbouwwijken wonen.

Burgemeester Pieter van de Stadt begrijpt dat wel: “Dat komt door de hoge kwaliteit van woningen en een goed woonklimaat. Er zijn in Lansingerland echter te weinig woningen voor jongeren, startende gezinnen en ouderen die levensloopbestendig willen wonen. Er moeten meer sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Ook zijn er te weinig betaalbare huur- en koopwoningen in het middensegment. Daarom moeten we in Wilderszijde veel verschillende soorten woningen bouwen.”
Blijft Lansingerland een veilige woonomgeving of krijgen we met grootstedelijke problematiek te maken? Van de Stadt: “Het is de vraag of het echt onveiliger wordt als het drukker wordt in onze woonomgeving. Relatief gezien neemt de kans niet toe dat er ingebroken wordt. Dat zien we in de cijfers terug. Wij zijn nog steeds een veilige gemeente, omringd door een gebied waar dat heel anders is. De impact van woninginbraak op het veiligheidsgevoel van het slachtoffer en de woonomgeving is echter wel heel groot.”
Wordt bij toenemende verstedelijking de visie op mobiliteit opgewaardeerd? “We hebben de fietsveiligheid van rotondes verbeterd en er is veel aandacht voor doorstroming op provinciale wegen. Buslijnen worden versterkt, de overvolle treinen tijdens de spits op Metro-E-line heeft onze aandacht en metrostation Rodenrijs krijgt meer en bewaakt fietsparkeren.”
Gaat Lansingerland meer sport en cultuur bieden? “Voor het sportaccommodatieplan is een flinke investering nodig. Faciliteiten groeien mee en we investeren in nieuwe en moderne sporten, zoals de padelbaan en de inline-skatebaan. Er zijn inmiddels cultuurhuizen in Bleiswijk en Bergschenhoek; de uitgewerkte plannen voor het cultuurhuis in Berkel Centrum verschijnen binnenkort. Buitenevenementen waren een groot succes en zijn veilig verlopen. Vier of vijf grote evenementen per jaar is een mooi aantal. Die basisstructuur staat er nu.”
Het afgelopen jaar stonden een paar keer boze burgers bij de gemeente op de stoep. Van de Stadt: “Elke voorziening betekent noodzaak voor de één en overlast bij de ander. Daarom vind ik burgerparticipatie in een vroeg stadium zo belangrijk, want je móet elkaar ergens weten te vinden. Inwoners komen meestal pas in beweging als abstracte plannen concrete vormen krijgen. Wij moeten dan afwegingen maken tussen belangen.”

Lees het complete interview verderop in deze krant.