donderdag 3 december 2020 | week 49
Home » Algemeen » Brian Roeten, hit op Instagram: “De waardering is leuk”

Brian Roeten, hit op Instagram: “De waardering is leuk”

Fotograaf in de wolken

Brian Roeten, hit op Instagram: “De waardering is leuk”

Bleiswijk – De skyline van Rotterdam – geef Brian Roeten bij wijze van spreken potlood en papier en hij tekent zonder er ogenschijnlijk bij na te denken de contouren van 010. Op zich is dat niet zo vreemd. Bijna twee jaar geleden kwamen ze elkaar namelijk op tachtig meter hoogte tegen. En leerde de kraanmachinist uit Bleiswijk via de lens van zijn spiegelreflexcamera het silhouet van een wereldstad in beweging tot in detail kennen.

Arie van Driel

De foto’s die Roeten vanuit de cabine van torenkraan drie van de Rotterdamse skyline maakte, plaatste hij op sociale media, zoals Facebook en YouTube. Alleen al op Instagram leverde hem dat vooralsnog 1368 volgers op. “Het aantal volgers op sociale media vind ik op zich niet belangrijk. Ik hecht meer waarde aan de reacties. Die zijn positief en daar spreekt ook waardering voor mijn werk uit leuk.”
Roeten maakte de honderden veelbekeken en geroemde foto´s tijdens zijn werkzaamheden als kraanmachinist op het project Little C in Rotterdam (Coolhaven). Elke werkdag stapte hij in de kraanlift met in zijn bagage naast de verplichte veiligheidshelm en -schoenen zijn camera. Op tachtig meter hoogte was het vervolgens hopen op dat ene moment. “’s Morgens vroeg. Zo’n beetje wanneer de zon opkomt en het nog een beetje bewolkt is. Dat levert in de regel de mooiste beelden op.”

Brian Roeten met uitzicht op de Euromast.

Little C

Vrijdag 16 oktober schoot hij zijn afscheidsfoto van project Little C en kon torenkraan drie worden gedemonteerd. Zijn mooiste skylinefoto maakte hij op 15 januari van dit jaar. De meest wonderbaarlijke foto ruim drie maanden later, op 29 april. “Het was toen alsof er een bak met wolken over de Maas heen lag gespreid. Terwijl er boven het aanpalende park met de Euromast geen wolkje te zien was.”
Leuk detail: een behoorlijk aantal bewoners van het complex Little C volgt Roeten op onder meer Instagram. Hij kreeg ook regelmatig verzoeken om foto´s te maken van de appartementen in aanbouw. “En dan hebben we het over de hele cyclus. Van de vloer tot en met het dak. Vanaf tachtig meter hoogte zagen die mensen hoe hun woning werd gebouwd, hoe bijvoorbeeld het balkon, de kozijnen en het dak werden geplaatst. Voor later zijn dat natuurlijk mooie herinneringen.”

Domper

Tot medio december werkt de Bleiswijker op een bouwproject in Rijswijk. Wat weer van een totaal andere orde is. “Voor een fotograaf is dit project in vergelijking met Little C best wel een domper. De omgeving en het uitzicht is er niet bepaald fotogeniek. Vanuit mijn kraan kijk ik uit op een gebouw dat groot en mooi is, maar het niet haalt bij de skyline van Rotterdam. Desondanks maak ik wel foto´s. Nadeel is dat het weer niet echt mee zit. Regen. Bewolkt. Grijs. Nogmaals, de beste tijd om foto´s te maken is ´s morgens vroeg, wanneer de zon opkomt en het nog een beetje bewolkt is. Hier komt de zon boven Zoetermeer op, die schijnt dus in mijn rug.”

Hobby

Naast skylinefoto´s schiet Roeten ook andere beelden. Zo maakt hij bijvoorbeeld persfoto´s. De eerste luchtplaten schoot hij in 2017 op een bouwproject in Reeuwijk. “Ik maakte ze eerst met een mobieltje. De spiegelreflexcamera kwam er toen ik ontdekte dat fotograferen mijn hobby was en ik me daar meer in was gaan verdiepen. Het maken van beelden. De nabewerking ervan. Creatief bezig zijn met iets wat ik leuk en interessant vind.”