woensdag 12 augustus 2020 | week 33
Home » Algemeen » Brand in caravanstalling aan Wildersekade
Een dikke zwarte rookwolk hing boven de kas vol caravans campers vouwwagens en bagagewagens.

Brand in caravanstalling aan Wildersekade

Brand in caravanstalling aan Wildersekade

Bergschenhoek/Rotterdam – Hij was nog maar net vertrokken toen eigenaar Marc van den Baard woensdagmiddag 29 januari een telefoontje kreeg van brand in zijn caravanstalling. Spoorslags reed hij terug naar de Wildersekade waar een dikke zwarte rookwolk inmiddels boven de kas vol caravans, campers, vouwwagens en bagagewagens hing.

Trees Borkus-Henskens

Marco nam in 2017 het bedrijf van zijn schoonvader over. Die bestond toen deels uit bloementeelt en deels uit stalling. Maar omdat er een groeiende vraag was naar stallingmogelijkheden maakten de bloemen – nadat er een volledige vergunning voor stalling was afgegeven – plaats voor stalling. “Ik had een camper aan het begin van het pad klaargezet die twee dagen later opgehaald zou worden en er een teruggereden in de kas. Dat doe ik altijd zelf. Een kennis die, vlak nadat ik was vertrokken, de kas in liep, zag rook komen uit een ander deel van de kas en belde meteen 112. Twee werknemers van Loonbedrijf Van Etten die aan de achterkant van de kas aan het werk waren renden meteen om en hanteerden de brandblussers op de voorkant van een camper waar de brand was ontstaan. Dat snelle handelen en arriveren van de brandweer heeft veel ellende voorkomen.”

Schade beperkt

Toen Marco arriveerde waren er al twee brandweerwagens present, evenals de hoogwerker. Met een drone en warmtecamera’s werd de brand van bovenaf gevolgd en vervolgens van vier kanten aangepakt. “Bij een dicht pand zou dat problemen kunnen opleveren, maar bij kassen kunnen de ramen in worden geslagen. Dat gebeurde ook aan de bovenkant, zodat de rook daar een uitweg vond. Een groot watertransport dat klaar lag was niet meer nodig en de schade kon beperkt blijven. Voor tien campers kwam hulp te laat, maar iedereen heeft rook- en roetschade. Elk object is verzekerd door de eigenaar.”
Het bedrijf ligt op Rotterdams grondgebied, maar de andere kant van de weg is Lansingerland. Burgemeester Pieter van de Stadt kwam langs, want hij wist wat een impact een brand kan hebben en zeker als er veel mensen bij betrokken zijn. Ze mogen altijd bij hem aankloppen.

Eén van de door de brand beschadigde campers.

Opruimen en afhandelen

Meteen de dag na de brand was het een drukte van jewelste in en rond de stallingsruimte. Politie en brandweer verrichtten uitgebreid onderzoek – kortsluiting in een van de campers is waarschijnlijk de oorzaak geweest – en de mensen die iets over de brand hadden gehoord kwamen kijken of er ook schade was aan hun eigendom.
“We hebben donderdagavond iedereen een mailtje gestuurd en vanaf dat moment staat de telefoon niet stil. Het is een komen en gaan van klanten, maar ook van verzekeringsmensen. Het wordt nu een kwestie van alles opruimen. De wrakken eruit halen en bergen, de troep opruimen en weer herstellen. De hele kas heeft roet- en rookschade. Als alles er zo veel mogelijk uit is kunnen we in fasen gaan opruimen. Het duurt voor veel mensen gelukkig nog enkele maanden voor ze met hun camper of caravan op pad willen, dus ik hoop dat er nog zo veel mogelijk voor ze geregeld kan worden. Nu zijn er nog veel emoties en dat is begrijpelijk. Dit is voor iedereen erg en onverwacht.”