dinsdag 2 juni 2020 | week 23
Home » Algemeen » Boswachter enthousiast over hulp leerlingen
De leerlingen gingen vaardig aan de slag. Tekst/foto: John Hofman.

Boswachter enthousiast over hulp leerlingen

Boswachter enthousiast over hulp leerlingen

Bleiswijk – Een aantal leerlingen van Melanchthon Business School kwam, gewapend met kruiwagens vol laarzen, harken en schoppen, helpen bij het Biodiversiteitproject Rottemeren om bollen te planten in het Lage Bergse Bos, het recreatiegebied Rottermeren.

De laarzen bleven in de kruiwagen, dus werden de sportschoenen behoorlijk vuil. “Veel te omslachtig, die laarzen aantrekken”, aldus een van de leerlingen. Het was die vrijdag helaas wat regenachtig weer, maar dat weerhield de leerlingen er niet van. Op de plek aangekomen kregen ze eerst uitleg van boswachter Dick van Stegeren over het Rottemerengebied, de boomkap en het nut van de Stinzenplant, een vroeg bloeiend bolgewas afkomstig uit zuidelijker streken. Ze behoren inmiddels tot ons cultuurhistorisch erfgoed.
“Als we dit terrein in een later stadium weer bezoeken, zullen we verbaasd staan over de vermeerdering van deze plant en het als een geslaagde verwildering ervaren”, aldus Dick. “Dat er af en toe een bomenkap plaatsvindt moeten jullie niet zien als een nadeel voor dit gebied, want als bomen te dicht bij elkaar staan krijgen ze te weinig licht en groeien ze de lucht in. Je ziet rondom ons nu bomen staan die groot en mooi geworden zijn en het gebied zeer verfraaien. Die hebben nu de ruimte om uit te dijen”, aldus de boswachter. Bovendien wees hij er op dat met name de essen vaak last krijgen van schimmelziekte, de Essentaksterfte, als ze te dicht opeenstaan. Vanuit de groep leerlingen werden nuttige vragen gesteld of kwamen er goede antwoorden als Van Stegeren een vraag stelde. Sommigen hadden zich er blijkbaar tevoren in verdiept.
Projectleider Biodiversiteit Rottemerengebied, Eric Kortlandt, legde uit hoe de leerlingen de bollen moesten gaan poten. Het karwei, georganiseerd door het Recreatieschap Rottemeren en Natuur- en Vogelwacht Rotta, was vrij snel geklaard en zeer waarschijnlijk zullen de leerlingen over een aantal maanden nog even komen kijken naar het resultaat van hun goede actie.

Geef een reactie