woensdag 5 augustus 2020 | week 32
Home » Lezersschrijven » Booteigenaren Bleiswijk natuurvrienden?
.

Booteigenaren Bleiswijk natuurvrienden?

Tijdens mijn zondagse zwerfvuilrondje, deze keer in het nu weer geopende Bleiswijkse Zoom gebied, kwam ik als laatste bij de grote parkeerplaats bij het zwemwater voor kinderen. Het was wel drukker maar iedereen hield zich bewonderenswaardig aan de anderhalve meter afstand. Ik werd door verschillende wandelaars op te hoogte gebracht van de grote hopen afval bij de jachthaven. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant trof ik rondom de daar geplaatste vuilnisbakken zo’n hoop troep aan dat ik er bijna tranen van in mijn ogen kreeg en mij afvroeg waarvoor ik dit vrijwilligerswerk nog deed. Bij toeval had ik vijf vuilniszakken bij mij en ik heb er vier van gevuld rond de bak die bij de standplaats van de solarboot staat. De andere vuilnisbak heb ik overgeslagen. Aan Staatsbosbeheer zou ik willen vragen om grotere vuilnisbakken langs de Rotte te plaatsen in het Bleiswijkse Zoom gebied en zeker op de vrijdagen alle bakken te ledigen. Regelmatig puilen ze op de zondag al uit.
Echter in dit specifieke geval wil ik de volgende situatie schetsen. Wat trof ik aan? Een leeg 5 liter blik motorolie, een hele vuilniszak vol verpakkingskarton, diverse plastic verfschotels, veel verplakkingen van kant-en-klaar maaltijden en tassen vol lege bierflessen en blikjes.
Kan iemand zich voorstellen dat mensen uit Bleiswijk of toevallige passanten deze spullen van huis uit mee zouden nemen en daar zouden dumpen.
Ik zeg natuurlijk niets over het deponeren zolang de vuilnisbakken nog niet vol zijn. Maar ik heb het over de momenten daarna. Hoe verenig je het feit dat je een mooie hobby en boot hebt en graag in de natuur verblijft met het dumpen van je afval in diezelfde natuur?

Antoon E.Derix
Bleiswijk