dinsdag 29 september 2020 | week 40
Home » Heden & Verleden » Boekwinkel Olree, een begrip in Berkel en Rodenrijs
ArieJan Olree neemt bij het vijftigjarig bestaan van de zaak de felicitaties in ontvangst van collega Mieke van der Burg.

Boekwinkel Olree, een begrip in Berkel en Rodenrijs

In deze aflevering (233) van Heden & Verleden gaan we terug in de tijd met ArieJan Olree wiens vader Bas Olree in 1935 een boekhandel begon in het centrum van Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

Boekwinkel Olree, een begrip in Berkel en Rodenrijs

Begonnen in 1935 bestaat Kantoorboekhandel Janneke 85 jaar. De oprichter was Bas Olree die met zijn ouders Jan en Adriaantje vanuit Rotterdam naar Berkel en Rodenrijs verhuisden. Bas ging dagelijks met koffie, thee en andere artikelen langs de deuren. Op 6 juni 1935, in de crisisjaren, werd de winkel geopend. Zoon ArieJan volgde zijn vader in 1959 op. Later kwam ook zoon Ernst in de zaak. Ernst runt inmiddels een speelgoedwinkel aan het Westerwater en de kantoorboekhandel is nu in handen van Janneke Verkade, eerder werkneemster bij de familie Olree.

ArieJan Olree (l) als schaatscoach.

​​​​ArieJan Olree was eigenlijk niet van plan de winkel van zijn vader voort te zetten. Hij had andere vooruitzichten. “Mijn idee was het onderwijs in te gaan”, vertelt hij. “Als enige zoon met twee zussen werd min of meer verwacht dat ik mijn vader zou opvolgen. Misschien was het wel een vlucht uit de winkel. Later heb ik dit wel ingehaald. Ik ben ondanks de drukte van de zaak cursussen gaan volgen voor schaatstraining en diploma’s voor het geven van lessen hardlopen en fietsen. Tot mijn vijfenzeventigste jaar heb ik schaatslessen gegeven.” Om daarna met een lach op zijn gezicht te melden dat balsporten en wedstrijden niet aan hem waren besteed. “Daar kon ik niet mee overweg.”
In 1997 verkocht ArieJan Olree de boekhandel aan zijn medewerkster Janneke Verkade, die eerder in 1993 door het Berkelse publiek tot de vriendelijkste verkoopster van het dorp werd verkozen.

Het begin

In eerste instantie was er bij de familie Olree geen sprake van de verkoop van boeken of schrijfartikelen. Die werden later aan zijn winkel toegevoegd toen hij een eigen winkel had geopend. “Vader verkocht in die tijd van alles. Er was een grote werkeloosheid dus alles werd uit de kast gehaald voor je boterham”, licht ArieJan Olree (82) de tijd van toen toe. “M’n vader ging venten, begon met kaas en boter en vervolgens ging hij verder met thee, koffie en andere artikelen langs de deuren. Wat mensen nodig hadden daar zorgde hij voor in een tijd dat alles werd thuis gebracht. Een zwager van mijn vader en moeder had inmiddels een pand gehuurd aan de Kerkstraat 20 (nu één van de weinig overgebleven oude panden in het dorp, red.), waarin momenteel Oost West Lifestyle is gevestigd. Mijn ouders konden zich in 1935 in dit pand vestigen, omdat die zwager, Jan van Rij, een baan in de verzekeringen werd aangeboden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er een soort van ruilhandel plaats”, weet ArieJan nog. “Via tuinders en boeren werd er over en weer gehandeld, waardoor wij altijd wel kaas en groenten hadden.”

De grondleggers van Boek- en Kantoorhandel Olree. Pietje en Bas Olree.

De eerste tijd was het armoe voor de familie Olree omdat in de eerste drie maanden slechts de huur voor één week werd verdiend in de winkel die bestierd werd door mevrouw Olree. Vader Bas voelde zich toch niet op zijn gemak in wat nu Berkels grootste winkelstraat is. Aan de overkant van de straat was er de winkel van Floor de Wit, van wie Berkelaren zich nog wel herinneren dat zij als ze even weg was een briefje op de losse deur hing met de tekst ‘ik ben even weg maar zo terug’. Zij had een winkeltje waar zij dezelfde handel als de familie Olree verkocht. Olree verhuisde daarom naar de Herenstraat 9.

Boeken en speelgoed

Toen buurman Klaas Kuipers in 1956 overleed vestigde Bas Olree zijn winkel in zijn grotere pand aan de Herenstraat 7. Inmiddels was Bas Olree in de oorlogsjaren, toen het met de verkoop van levensmiddelen duidelijk minder ging, gestart met een leesbibliotheek. Dit tot ergernis van moeder Olree die haar hele huis zag vol gestapeld met boeken die toch een bepaalde geur met zich meebrachten. Ze kon dit niet waarderen en deed er alles aan om die geur te bestrijden. Zodoende ​​​​​​ging Olree langzamerhand naast kantoorartikelen ook boeken in zijn winkel verkopen. Zoon ArieJan Olree kwam in 1959 in de zaak en had duidelijk andere ideeën, de bibliotheek werd afgestoten en die ging op in de Openbare Bibliotheek. Om de wegvallende omzet te compenseren begonnen vader en zoon met de verkoop van speelgoed.

Bas Olree met zijn zoon ArieJan.

ArieJan Olree: “In 1966 werd onze winkel in de Herenstraat afgebroken en gingen we over naar een splinternieuw pand aan de Kerkstraat 29. De speelgoedafdeling was toen aangesloten bij de Wigwam-organisatie. Een grote organisatie in die tijd. Naast hen in de Kerkstraat op nummer 27 zat kapper Jo Schipper, als buurman van de Herenstraat was Schipper ook naar de Kerkstraat verhuisd. “Een leuke bijkomstigheid”, aldus ArieJan.
Schipper beëindigde in 1975 zijn werk als kapper en Olree huurde zijn winkel erbij, zodat er één grote zaak ontstond waar de zoon van Wil en ArieJan, Ernst, zijn eigen kunnen als ondernemer mocht vertonen. In het eerst betrokken pand bleef de kantoorboekhandel gehandhaafd. In 1997 verhuisde Ernst Olree met het speelgoed naar het nieuwe winkelcentrum aan het Westerwater.
De familie Bas Olree was kerkelijk actief bij de Nederlandse Hervormde gemeente. Hij vulde de preekbeurten voor de Dorpskerk in en was jarenlang ouderling. Zoon ArieJan was mede actief bij de samenstelling van een boek over de oorlog van 1940-1945 waarvoor Leo Bolleboom wetenswaardigheden had verzameld. Stil zitten is er voor de Berkelaar echter nog steeds niet bij. Als vrijwilliger in de Ouderlandse Hof draagt hij nog steeds zijn steentje bij aan onze gemeenschap.

ArieJan Olree met zijn medewerkster Janneke Verkade uitgeroepen tot de vriendelijkste verkoopster van Berkel.

Janneke

Voor de meeste inwoners van Berkel en Rodenrijs is Janneke al negenendertig jaar een bekend gezicht in de zaak. De laatste twintig jaar als zelfstandig ondernemer. “Ik ben begonnen bij het speelgoed omdat ik het leuk vond om met mensen om te gaan”, vertelt de inwoonster van Berkel. “Naderhand kwamen er kantoorspullen en boeken bij wat ik uiteindelijk toch leuker vond. Eigenlijk had ik nooit gedacht zelfstandig te worden in deze zaak. Maar het leven loopt zoals het loopt en het was een nieuwe uitdaging. Ondernemer zijn geeft een gezonde spanning vooral ook omdat het met een leuk team van medewerksters gaat. De klanten die je ontvangt willen graag een aanspreekpunt hebben en wij zien het ook een beetje als een sociaal gebeuren. Bij ons is het niet zomaar ‘dag en wegwezen’. Die instelling houdt het werken in de winkel ook voor jezelf fijn”.
Als we het hebben over de vriendelijkste verkoopster van Berkel schiet ze in de lach. “Ik dacht eerst dat het een geintje was. Maar toen ik met paard en wagen werd opgehaald kreeg ik stijve kaken van het lachen.”

Het winkeltje aan de Herenstraat waar nu cafe ’t Vierkantje staat.