woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Heden & Verleden » Blik op bijna 100 jaar geschiedenis
Het kleine houten zeilvrachtschip Cornelia Adriana verzorgt de eerste zand- en grindleveringen van Rook.

Blik op bijna 100 jaar geschiedenis

In deze aflevering van Heden & Verleden staat het afscheid van Gerard Rook als voorzitter van de Raad van Bestuur van Bergschenhoek Groep BV centraal. We kijken terug op bijna 100 jaar geschiedenis.

Wie wil reageren of zelf een foto in deze rubriek met anderen wil delen, kan contact met de redactie opnemen door een e-mail te sturen naar redactie@de-heraut.nl of te bellen 010 – 511 88 92.

Trees Borkus-Henskens

Bergschenhoek – Bij het afscheid van Gerard Rook als voorzitter van de Raad van Bestuur van Bergschenhoek Groep BV op vrijdag 11 maart werd een schitterend boek gepresenteerd met daarin de boeiende geschiedenis van het familiebedrijf. Een historie die in 1919 begint als Huig Rook (26) met Bouw- en materialenhandel H. Rook met het naar zijn moeder vernoemde kleine houten zeilvrachtschip Cornelia Adriana zijn eerste zand- en grindleveringen verzorgt. Lang voordat de familie Rook zich volledig zal richten op ventilatie-, rookgasafvoer- en waterbeheersingsystemen is ze actief in de zand- en grindhandel.

Welvaart

De welvaart in Nederland groeit in die tijd en de binnenvaart staat aan de vooravond van de overgang van houten zeilvrachtschepen naar stalen motorschepen. Ook de familie Rook besluit over te stappen en koopt het stalen binnenvaartschip Rival. Er wordt geïnvesteerd in de bouw van nieuwe schepen met de namen Huig Rook Sr., Rival, Adriana, Spes Salutis, Rio Grande en de tweede Huig Rook Sr.. Het laatste schip dat in opdracht wordt gebouwd is de Elias Rook dat in 1981 te water wordt gelaten. De familie Rook zou nog tot 1990 op het water actief blijven.

Het gezin van Huig Rook groeit flink en in totaal worden er veertien kinderen geboren, waarvan er uiteindelijk acht in het bedrijf zullen gaan werken. De naam van het bedrijf verandert achtereenvolgens H. Rook en Zonen N.V. en na de Tweede Wereldoorlog – als de familie zich in Krimpen aan de IJssel vestigt – in Gebroeders Rook N.V. In 1956 koopt Huig een bedrijfsterrein in Bergschenhoek waar een nieuwe N.V. wordt gestart, Hercules N.V. Deze plek zal de latere vestigingsplaats worden van het familiebedrijf aan de Boterdorpseweg. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf en een besluit dat het begin van alle toekomstige activiteiten zal markeren.

De volgende generatie

Na het overlijden van Huig Rook Sr. werken Elias, Huig, Arie, Chris, Cees, Wim en Adriaan Rook in het bedrijf. Elias en Chris voeren de directie over Gebroeders Rook N.V. De

dagelijkse leiding van Hercules N.V. is in handen van Adriaan en ook neef Hugo werkt in Bergschenhoek. Daar worden betonnen binnenmuur-stenen geproduceerd. Het terrein zelf was een stuk kleiner dan nu en omgeven door een kippenboer en varkenshouder. Op het terrein stond het houten huis van de familie en een kleine blauwe keet die gebruikt werd om te schaften en voor het uitdraaien van leveringsbonnen. Na het beton en sierbeton deed het staal haar intrede in Bergschenhoek.

Hugo en Gerard

Rond 1970 komt er verandering in de manier van bouwen. Deze ontwikkeling doet de familie Rook besluiten om mechanische woonhuisventilatoren en spiraalgefelste luchtkanalen te ontwikkelen. Met de introductie van staal is de basis gelegd voor Industrie- en handelmaatschappij Bergschenhoek B.V. In 1970 overlijdt Elias Rook. Zoon Hugo (26) werkt al een tijd in het bedrijf, maar Gerard zat in militaire dienst. Een half jaar later verzoekt een van de ooms hem alsnog om in het familiebedrijf te komen werken. Gerard (22) wil dit wel en sinds 1972 is hij niet meer uit het bedrijf weggeweest

Na het overlijden van moeder Adriana (1976) wil het Zwitserse firma Holderbank het bedrijf kopen. Christiaan, Hugo en Gerard willen door. Begin 1990 toont de Belgische firma Obourg, interesse in het bedrijf. Op 1 januari 1991 wordt Obourg de nieuwe eigenaar, maar twee jaar later kopen oom Cees, Hugo en Gerard de zaak terug.

Bergschenhoek Groep BV

Vuur, Rook, Water en Lucht zijn de zaken waar de Bergschenhoek Groep nu voor staat. Wat ooit begon met een handel in zand en grind is decennia later uitgegroeid tot een vooraanstaand,

internationaal bedrijf op het gebied van lucht- en ventilatiesystemen, rookgasafvoer en weg- en waterbouw. De groep is actief in Europa, Azië en telt ca. 460 werknemers. De groep treedt op als producent en toeleverancier voor zowel woning-, weg- als waterbouw en heeft tot op de

dag van vandaag gebruik gemaakt van een diversiteit aan grondstoffen zoals zand, grind, beton, staal of kunststof. Sinds 2000 heeft Bergschenhoek Groep B.V. haar werkzaamheden ondergebracht in drie verschillende divisies; lucht- en ventilatietechniek, rookgasafvoer, civiele techniek en waterbeheersing.

In de rijke geschiedenis hebben drie generaties ieder een eigen bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de huidige Bergschenhoek Groep. Inmiddels ligt de directievoering in handen van de vierde generatie: Corine en Jeroen Rook, dochter van Huug en zoon van Gerard.

Het afscheid van Gerard op 11 maart betekende dat er binnen het bedrijf voor de derde keer afscheid werd genomen van een generatie. Helemaal verdwijnen doet hij nog niet. Als aandeelhouder en adviseur blijft hij op de achtergrond aanwezig.

 

Het gezin van Huig en Adriana Rook.
Het gezin van Huig en Adriana Rook.

 

Laden en lossen; het bedrijf was toen nog in Krimpen a/d IJssel gevestigd.
Laden en lossen; het bedrijf was toen nog in Krimpen a/d IJssel gevestigd.

 

De locatie in Bergschenhoek met het oorspronkelijke familiehuisje erop.
De locatie in Bergschenhoek met het oorspronkelijke familiehuisje erop.
 Vele jaren een bekend beeld langs de Boterdorpseweg.

Vele jaren een bekend beeld langs de Boterdorpseweg.

 

De overhandiging van het ‘Rook’ boek met v.l.n.r. Gerard, Corine, Jeroen en Hugo.
De overhandiging van het ‘Rook’ boek met v.l.n.r. Gerard, Corine, Jeroen en Hugo.

 

 

 

Check Also

Zwembad De Windas weer geopend

Lansingerland - Met een ballonnenboog bij de entree en allemaal blije gezichten was het vrijdag 22 mei weer lekker druk in en rond zwembad De Windas. Die dag gingen de deuren weer open na een lange sluiting, veroorzaakt door het coronavirus. Dat voorlopig nog niet alles bij het oude is zal duidelijk zijn, maar het begin is er.

Geef een reactie