vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Bleiswijks museum, bibliotheek en Oosthoek werken samen

Bleiswijks museum, bibliotheek en Oosthoek werken samen

Bleiswijks museum, bibliotheek en Oosthoek werken samen

Bleiswijk – De afgelopen twee weken stonden op basisschool De Oosthoek in het teken van het project Lang Geleden… in Bleiswijk (en omstreken).

De school maakte voor de bovenbouw daarbij ook gebruik van het project van de bibliotheek én kreeg veel medewerking van de vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk.
De kinderen leerden over hoe het er vroeger hier aan toeging in de scholen, in de winkels, in de kassen, in de polders en verder. Ze weten nu meer over het prachtig gerestaureerde sluisje Bleiswijks Verlaat, het oude leesplankje, het verschil tussen een katholieke en een protestantse kerk, over de rozenkrans, de babyschommel en het strafhaakje. Over de winkels en tuinders vroeger en hoe onze Dorpsstraat er uitzag. Over oude kinderspelen en gezelschapsspelletjes.
In de bovenbouw deden kinderen eigen onderzoek naar bijvoorbeeld het Nederlands Elftal, molens en het Bleiswijks Verlaat, maar ook naar Van der Linde Interieur en Goudse kaas en stroopwafels. De voorlopige resultaten van hun onderzoek presenteerden zij op de druk bezochte afsluitavond.
Naast de leerkrachten van De Oosthoek en de vrijwilligers van het museum, waren daar natuurlijk heel veel kinderen, ouders en grootouders op af gekomen. Die konden alles bewonderen wat de kinderen hadden gemaakt in het kader van deze leuke en leerzame projectweek. En ze konden een speurtocht doen langs oude kinderfoto’s van de leerkrachten.