zondag 24 januari 2021 | week 03
Home » Algemeen » Bleiswijker helpt kansarme boeren in Tanzania
Jonge ondernemers in de agrarische sector in Misungwi Tanzania coachen en begeleiden in het starten en onderhouden van een eigen agrarisch bedrijfje.

Bleiswijker helpt kansarme boeren in Tanzania

Bleiswijker helpt kansarme boeren in Tanzania

Bleiswijk – Samen met twee medestudenten loopt Adil Aarouss, student op de TU Delft en Leiden Universiteit, momenteel stage bij Stichting Sengerema. Gedurende deze drie maanden durende stage is één van de doelen om twee groepen van jonge ondernemers in de agrarische sector in Misungwi, Tanzania te coachen en begeleiden in het starten en onderhouden van hun eigen agrarisch bedrijfje.

Stichting Sengerema is al ruim 10 jaar actief in Tanzania. Zij bieden kansarme jongeren scholing en bij verwachte geschiktheid een startkapitaal, hierna ontvangen ze drie jaar lang begeleiding om zelf een bedrijfje te starten zodat zij zichzelf en hun naasten kunnen voorzien van een duurzaam inkomen. Meer dan 800 jongeren hebben al een opleiding gevolgd bij de Stichting en 200 hiervan zijn inmiddels hun eigen bedrijfje gestart.

Koelhuis

Adil en zijn medestudenten proberen een koelhuis neer te zetten dat geen gebruik zal maken van externe energiebronnen. Dit is extra gunstig aangezien elektriciteit meestal te duur of niet beschikbaar is in dit gebied. Het is dus een zeer goede en duurzame oplossing voor het verlengen van de houdbaarheid van agrarische producten, maar hoe werkt het dan? Adil beschrijft het als volgt: “Het principe van het koelhuis is te vergelijken met het koude gevoel wat je ervaart zodra je uit een bad of douche stapt. Dit koude gevoel wordt namelijk niet veroorzaakt omdat het water zo snel afkoelt, water koelt juist relatief langzaam af. Deze koude sensatie wordt veroorzaakt doordat het water op je lichaam verdampt, deze verdampingsreactie is een zogenaamde endotherme reactie. Dit betekent dat het een energiedrempel (latent heat) moet overschrijden om te kunnen verdampen, deze energie wordt in de vorm van warmte onttrokken vanuit je lichaam. Dit onttrekken van energie geeft je dat koude gevoel waardoor je al gauw je handdoek omslaat. Het principe van het koelhuis is hetzelfde. De muren van het huisje zullen vooral uit houtskool bestaan. In deze muren zal een druppelsysteem worden verwerkt wat ervoor zorgt dat de houtskool nat blijft. De warme droge lucht die langs de muren zal waaien in combinatie met de brandende zon zorgt dan voor verdamping van water. Dit zal dus volgens het hiervoor uitgelegde principe warmte onttrekken vanuit zijn omgeving dus ook van binnen het koelhuis. Dit kan voor binnen zorgen voor een temperatuurverschil van wel 15 °C.” De kennis van de TU Delft en Leiden Universiteit maar ook vooral de jarenlange werkervaring in de Bleiswijkse kassen helpen enorm bij het realiseren van dit project omdat Nederland een wereldwijde koploper is op het gebied van landbouw.

Financieren

Om dit koelhuis te realiseren zijn de studenten echter nog steeds druk bezig met het ophalen van de nodige financiële middelen. Zo hebben ze onder andere een crowdfund opgezet, maar ook instituten, banken en ambassades aangeschreven voor sponsoring. Helaas is dit tot nog toe niet genoeg om het hele project te financieren.
Wilt u ook graag een steentje (of kooltje) bijdragen aan dit project?
Dat kan via de link: https://www.gofundme.com/f/help-young-entrepreneurs-to-achieve-their-dream.
Bij interesse in het project of de crowdfunding kun u mailen naar: koelhuistanzania@hotmail.com.