dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Bibliotheek Oostland gaat voorzichtig weer open
.

Bibliotheek Oostland gaat voorzichtig weer open

In Lansingerland voorlopig alleen vestiging Berkel en Rodenrijs

Bibliotheek Oostland gaat voorzichtig weer open

Lansingerland – Maandag 11 mei is Bibliotheek Oostland weer open gegaan, maar wel heel voorzichtig. Alleen de vestigingen Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Nootdorp zullen op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00-16.30 uur geopend zijn. De boekenbezorgservice aan huis blijft voorlopig gehandhaafd. Ook het telefonisch spreekuur op elke werkdag op elke vestiging van 9.00-11.00 uur blijft actief, maar op maandag, woensdag en vrijdag kan men natuurlijk tot 16.30 uur bellen.

Er is met man en macht gewerkt om de vestigingen in Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Nootdorp geschikt te maken om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Dat betekent dat er een route is uitgezet met pijlen op de grond om aan te geven hoe de boeken ingeleverd, uitgezocht en geleend kunnen worden. De bezoeker die binnenkomt krijgt een toegangsitem (dvd-hoesje) mee zodat het maximaal aantal bezoekers niet overschreden wordt. Het is in de vestigingen niet mogelijk een consumptie te gebruiken of langer te verblijven.
In de geopende vestigingen staan ‘kuch’schermen bij de informatiebalies en er zijn voldoende desinfectiemiddelen. De uitleenpunten en toegangsitems worden regelmatig schoongemaakt. De toiletten zijn gesloten. De ingeleverde boeken worden 72 uur in quarantaine geplaatst. Kom bij voorkeur alleen. Kom niet als u klachten heeft. Pak alleen boeken uit het schap die u daadwerkelijk wilt lenen, reserveer bij voorkeur vooraf.
Voor vragen, bel of mail met de medewerkers van Bibliotheek Oostland.

De zevenjarige Mirte was blij met de volle boekentas en dook gelijk een boek in.

Thuis bezorgen

Boeken kunnen ook gewoon nog steeds aan huis bezorgd worden. Via de website, de wise-app, het contactformulier of via de telefoon kunnen boeken gereserveerd worden. Er wordt dan een afspraak gemaakt over het moment van bezorgen. De bezorging is uiteraard contactloos. De boeken kunnen ingeleverd worden op de vestigingen, ook Bergschenhoek en Bleiswijk, in de boekenbussen of de karretjes die in de halletjes staan.
De bezorgservice is de afgelopen tijd succesvol gebleken. Bibliotheek Oostland is direct na de sluiting van de vestigingen begonnen met het bezorgen aan huis van gereserveerde boeken. Vorige week werd het vijfduizendste boek bezorgd bij de familie Van Huffelen. Vooral de zevenjarige dochter Mirte kon haar geluk niet op toen vrijwilligster Petra Woolley weer twee flink gevulde tassen kwam afleveren.
Moeder Inge was via de nieuwsbrief van Bibliotheek Oostland achter de mogelijkheid gekomen dat boeken aan huis bezorgd kunnen worden. Een uitkomst in deze tijd, want de ouders werken thuis en Myrthe en haar jongere broertje kunnen (nog) niet naar school: “Myrthe leest sowieso erg veel, maar nu is het nog fijner dat we wat extra leesmateriaal aan huis kunnen krijgen. De boeken van de buurvrouw, zelf leerkracht in basisonderwijs, waren ook al bijna uit.”
Er zijn bepaalde maatregelen hoe er omgegaan wordt met de boeken die aan huis bezorgd worden. Zo worden ze in een tasje voor de deur gezet en wordt er aangebeld. Als de boeken terug gebracht worden via de boekenbussen/karren in de hal van vestigingen blijven ze week onaangeroerd voor ze weer uitgeleend worden. Er wordt in deze periode geen te-laatgeld in rekening gebracht.
Ook de verrassingstassen die bij de winkels van Boekhandel van Atten worden meegegeven lopen fantastisch. Een heel leuk samenwerkingsverband met deze lokale boekhandel. In de tassen zitten diverse bibliotheekboeken en Van Atten doet er nog een leuke attentie bij. De boekenbezorgservice en de verrassingstassen zijn beschikbaar voor zowel leden als niet-leden. “Het gaat erom dat we mensen wat afleiding en plezier kunnen bieden in deze bijzondere tijden. En dat kan prima, ook als we niet fysiek open zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog een zeer uitgebreide collectie e-books en luisterboeken”, aldus bibliotheekdirecteur Petra Togni.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie