vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » Bibliotheek biedt woordkunstenaars podium
Neeske Fase bij een van de Oostland-boekenkasten: "Indrukwekkend en ook wel iets om trots op te zijn".

Bibliotheek biedt woordkunstenaars podium

Derde editie Week van de Poëzie in Oostland

Bibliotheek biedt woordkunstenaars podium

Berkel en Rodenrijs – Het krantenknipsel is bewaard gebleven: ´De Week van de Poëzie is een doorslaand succes geworden´. Aldus de openingszin van het verslag in De Heraut van woensdag 13 februari 2019. De initiatiefnemers van Poëzie ontmoet Kunst en de Literaire Lunch met schrijver-dichter-politicus Jan Terlouw als hoofdgast, wisten op dat moment genoeg. Aan een derde editie viel onmogelijk te ontkomen.

Arie van Driel

Dus begint donderdagavond 30 januari aflevering drie met een ontmoeting tussen regionale dichters en singer-songwriters in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs. Zondagmiddag 2 februari schuift Tsead Bruinja, beter bekend als Dichter des Vaderlands, aan tijdens de Literaire Lunch in Theater ´t Web in Bleiswijk. Tijdens beide evenementen dragen negen dichters uit Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp voor uit eigen werk. Hetgeen nauw aansluit bij de visie van bibliotheek Oostland.

Podium

Neeske Fase, projectspecialist Cultuur Vakteam Volwassenen: “Door dergelijke activiteiten te organiseren hopen we meer mensen kennis te laten maken met woordkunstenaars uit de omgeving. Als bibliotheek vinden wij het belangrijk om lokale schrijvers en dichters een podium te geven. Lezers weten ons wel te vinden, maar de bibliotheek is allang niet meer een plek waar louter boeken uitgeleend worden. Door het organiseren van activiteiten tijdens de Poëzieweek laten we als regio zien welk talent er heel dicht bij huis te vinden is.
Hoe gaaf is het dat er in onze vestigingen een kast vol staat met boeken die geschreven zijn door mensen uit de eigen regio? Indrukwekkend, en ook echt wel iets om trots op te zijn. Deze boeken gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. En het is best mooi om te zien dat zoveel mensen bezig zijn met creëren. Door naar buiten te treden met een boekenmarkt of een andere activiteit willen we ook inwoners inspireren en stimuleren om te ontdekken wat zij nog meer in hun mars hebben. In de toekomst willen we mensen dit zelf laten ervaren door vaker schrijfcursussen te faciliteren of te organiseren. Zo bevorderen we niet alleen het leesplezier, maar zijn we ook een plek waar cultuurmakers elkaar kunnen ontmoeten.”

Uitdaging

Voor de eerste editie in 2018 koos de organisatie ervoor om dichters en singer-songwriters aan elkaar te koppelen: Poëzie ontmoet Muziek. Als liedjesschrijvers spelen zij immers ook met woorden. Vanwege het succes werd ook dit onderdeel geprolongeerd. In Berkel en Rodenrijs vormen de musici Leanne de Roo, Nana Peijnenburg en Marja Kemp duo´s met dichters als Rianne Sie, Gerard van de Schootbrugge, Tanja Verhagen en Femmy ten Cate. Leanne de Roo (artiestennaam Leanne Serena): “Het is altijd een mooie uitdaging om te proberen om muziek en poëzie op elkaar af te stemmen. Daarnaast, zowel dichters als muzikanten schrijven vanuit hun gevoel. Mijn teksten zijn geïnspireerd op ervaringen uit mijn eigen leven, verhalen van anderen en gebeurtenissen in de wereld. Dichters kunnen een vergelijkbaar gevoel juist op een hele andere wijze verwoorden. Dat maakt de avond straks ook zo spannend, maar vooral boeiend.”

Leanne de Roo.

Kaartverkoop
Op 30 januari begint de avond Poëzie ontmoet Muziek in de bibliotheek aan de Nieuwstraat 25 te Berkel en Rodenrijs om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaartjes kosten € 3,50 (inclusief drankje) en zijn te koop via de website van Bibliotheek Oostland of in een van de vestigingen.
De Literaire Lunch op zondag 2 februari in Theater ’t Web begint om 12.00 uur, inloop om 11.45 uur. Kaartjes zijn te koop via de website van Bibliotheek Oostland en kosten € 25 (inclusief driegangenlunch en een drankje per gang).
Voor meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekoostland.nl .

Fotobijschrift:
Neeske Fase bij een van de Oostland-boekenkasten: ´´Indrukwekkend, en ook wel iets om trots op te zijn.´´
Leanne de Roo.