donderdag 22 oktober 2020 | week 43
Home » Algemeen » Bert Wooning woont in een paradijs op aarde
Bert Wooning heeft zijn stuk grond van 5000 vierkante meter verandert in een paradijs.

Bert Wooning woont in een paradijs op aarde

In de Napa vallei, Californië

Bert Wooning woont in een paradijs op aarde

Bleiswijk – Dit is het verhaal van Hubertus (Bert) Wooning, geboren in Bleiswijk in 1942, zoon van Antonius Wooning en Cornelia van Winden, opgegroeid aan de Hoekeindseweg in Bleiswijk. Bert emigreerde op 22-jarige leeftijd naar Amerika om daar een toekomst op te bouwen. Hij belandde in Napa, omdat daar de lokaal bekende Van Windens, en tevens familie van Bert, hun sporen hadden verdiend in het hovenierschap. Inmiddels is Bert gepensioneerd en geniet hij van zijn paradijselijke tuin in de Napa vallei in Californië. Hij vindt het leuk zijn levensverhaal in De Heraut te vertellen, zodat zijn generatiegenoten uit Bleiswijk kunnen lezen hoe het hem vergaan is.

Na zijn emigratie naar Amerika ontstond na verloop van tijd het idee om zijn eigen hoveniersbedrijf op te richten. Het werd een succes. Als jongere man kon Bert zijn hoveniersbedrijf combineren met zijn grote reislust en de behoefte om goede dingen te doen. Hij reisde dan ook meestal in het laagseizoen zodat zijn personeel de onderhoudscontracten zelf aankon. Zo is hij begin jaren tachtig in Zuid-Amerika geweest. Bert is een echte natuurliefhebber en hij wilde altijd al de Amazone in het echt zien.
Bert is een enorme liefhebber van dansen. In 2000 begon Bert af en toe kleine pauzes te nemen van zijn hoveniersbestaan om een ‘gentleman host’ te zijn op cruiseschepen. Zijn werk hield in dat hij de hele avond met dames die alleen op een cruiseboot waren, danste. “Je zorgde ervoor, dat ze het naar hun zin hadden en dat ze geloofden dat ze konden dansen als ‘Ginger Rogers'”, aldus Bert.

Bert schudt de handen van Moeder Teresa tijdens een van zijn drie reizen naar Calcutta.

Moeder Teresa

Bert is een man van zijn geloof. Hij is drie keer in India bij Moeder Teresa op bezoek geweest om daar als vrijwilliger zieken te helpen met eten en wassen. Hij heeft een briefje ingelijst waarop zij hem persoonlijk bedankt voor financiële steun.
Later heeft hij als vrijwilliger hovenierswerk verricht bij het Karmelietenklooster in Oakville. Daarna is Bert meerdere keren naar Uganda afgereisd om te werken aan projecten om de mensen in landelijke gebieden te helpen. Zo heeft hij onder andere geholpen met de voedselvoorziening. Dit bestond uit het vermalen van maiskorrels tot een poeder zodat er brood van kon worden gemaakt.
Bert is opgegroeid in een religieus gezin. Sommige van zijn neven zijn priester geworden. Zelfs als kind wilde hij al anderen helpen.
Bert heeft altijd een eenvoudige levensstijl gehad en heel zijn leven geld opzij gelegd. Zijn financieel adviseur zei 25 jaar geleden dat als hij zijn spaargeld aan hem zou toevertrouwen zijn geld in waarde zou stijgen. En stijgen deed het. Afgelopen december kreeg hij het bericht dat zijn geld de $1 miljoen heeft bereikt. Als Bert overlijdt wil hij de ‘Missionaries of Charity’ steunen, een organisatie die gestart is door Moeder Teresa.

Eenvoud

Bert, nu 77, kocht zijn huis in 1972 voor $38.000. Het is een smal stuk land wat geleidelijk afdaalt naar Redwood Creek. Bert is 20 jaar bezig geweest om de giftige eiken op het lagere deel van zijn land te verwijderen. Vandaag is het een weelderige tuin met palmen, redwoods en allerlei soorten planten en struiken. Sinds Bert ongeveer tien jaar geleden met pensioen is gegaan, is hij vaak te vinden in zijn tuin waar ook zijn scharrelkippen rondlopen.
Alles in zijn leven draait om eenvoud. Zo groef hij ooit een soort grot in zijn tuin waarin hij op warme zomeravonden in een slaapzak sliep. Zijn huis heeft mooie hardhouten vloeren maar er staan weinig meubels. Hij hangt gewassen lakens uit in de toch lege woonkamer.
Hij eet twee maaltijden per dag. Zijn eten bestaat meestal uit een vegetarische groenteschotel met aardappelen en peen, altijd biologisch, die hij in grote hoeveelheden maakt en dan in potten bewaard zodat hij voor elke dag wat heeft. Voor de eiwitten eet hij af en toe een klein beetje zalm. Daar drinkt hij dan één glas goedkope biologische wijn bij. Als toetje twee stukjes pure chocolade.
Bert is gescheiden en heeft een volwassen zoon en twee stiefdochters. Hij heeft een vriendin waarmee hij twee keer per week afspreekt om te dineren. Wekelijks danst hij bij een ‘Moose Lodge’ in Sanoma.
“Ik heb nooit kunnen bedenken, dat ik miljonair zou worden toen is 56 jaar geleden naar Amerika reisde. Met mijn eerste baan als vaatwasser in Oregan verdiende ik $1,25 per uur. Met mijn hoveniersbedrijf verdiende ik in mijn beste jaar $70.000. Naast het steunen van de ‘Missionaries of Charity’ wil ik de $1 miljoen ook gebruiken voor andere goede doelen van de katholieke kerk. En natuurlijk zal een groot deel overblijven voor mijn kinderen en kleinkinderen”, aldus Bert.

Paradijs op aarde

“Soberheid is de sleutel voor sparen”, zegt Bert. “Bij mijn reizen over de wereld ging ik voornamelijk naar derdewereldlanden en spendeerde ik gemiddeld $3.000 voor een driemaandelijkse trip met de vluchten inbegrepen. Ik verbleef bij de lokale bevolking en at wat zij aten. Nu ben ik voornamelijk thuis en geniet ik van het buiten zijn. Overdag ben ik het gelukkigst als ik buiten ben met de planten. Voor mij is het geestelijke en lichamelijke therapie. Ik heb mijn eigen paradijs op aarde!”