woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » Berkelse Wielerdag mag gerust wat meer aandacht krijgen
 Het ereschavot bij de junioren met winnaar Owen Geleijn geflankeerd door Lars Hohmann en Roy Hoogendoorn. Foto: John Hofman.

Berkelse Wielerdag mag gerust wat meer aandacht krijgen

Berkelse Wielerdag mag gerust wat meer aandacht krijgen

Berkel en Rodenrijs – De jarenlange traditie van de tweede zaterdag in september was deze dag wel wat gedevalueerd. Doordat de gemeente Lansingerland nogal roekeloos omspringt met het afgeven van vergunningen moest het Berkelse comité van de Ronde van Berkel het programma aanpassen. Onderdelen voor de jeugd, zoals de Dikke Bandenrace en de kidsloop, werden uit het programma gehaald.

Rien Kuyvenhoven

Dat ook wielrenners na inschrijving alsnog niet op komen dagen is een verschijnsel waar ieder organiserend comité tegenwoordig mee te maken heeft. Of zoals een oud-renner uit Berkel, Jan Hermes, het verwoordde: “Het is gelukkig nu mooi weer. Als er een paar druppels vallen blijven ze tegenwoordig massaal weg”.
Het toeschouwersaantal bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit ouders, opa’s en oma’s en bekenden van jeugdige renners. De beleving van deze jeugdrenners is vaak een lust voor het oog. Berkel heeft in het verleden nogal wat renners voortgebracht die nog steeds aansprekende namen in de wielerwereld zijn. De gebroeders Piet en Jan Hermes waren voorgangers. Sjef van den Burg reed destijds in deze regio veel koersen en werd in Berkel in 1969 zelfs eerste. Nu is hij niet meer van een wielerparcours weg te slaan, omdat zijn kleinzoon Bart Hordijk, zoon van zijn dochter Judith, bij de nieuwelingen een heel verdienstelijk coureur lijkt te worden. In ieder geval liet de inwoner van Westmaas tijdens deze 64e wielerdag zien de wielergenen van opa, vader en moeder te hebben overgenomen. Hordijk was steeds aan het front te vinden. Ging mee als er een kopgroep leek te ontstaan. Schuwden ook niet het initiatief te nemen en liet toen het er op aan kwam zien ook om de prijzen te willen meedoen. Uiteindelijk moest hij in de eindsprint tot zijn teleurstelling zijn meerdere erkennen in Rindert Buiter uit Leiden. Maar opa Sjef liet hem weten dat er vooruitgang zichtbaar was door te stellen dat het verschil van deze dag slechts minimaal was. Terwijl het tot voor kort om enkele lengtes ging, was er nu nog maar sprake van een banddikte verschil. Bart Hordijk verklaarde zijn tweede plek op het podium als volgt: “In het begin van de koers voelde ik me niet helemaal lekker. En in de laatste bocht voor de finish raakte ik met mijn pedaal de stenen. Dan wordt het moeilijk om Rindert die toch rap is, voor te blijven.”

Berkel was zaterdag weer het wedstrijdtoneel van wielrenners. Foto: John Hofman.

Grieken

Een leuke bijkomstigheid voor het Berkelse Wielercomité was de inschrijving bij de junioren van drie Griekse wielrenners. De Grieken die op weg zijn naar de Wereldkampioenschappen komend weekeinde in Engeland, waren al afgereisd en zouden ook afgelopen zondag een wedstrijd rijden in België. Berkel was voor hen een fraaie onderbreking en zo mochten zij na ruggespraak met voorzitter Leon Brabander ook starten in deze plaatselijke omloop om het in ieder geval de thuisrijders Sten Verzijl en Lars Seldenthuis moeilijk te maken. De wedstrijd werd lange tijd gedicteerd door Geert van Kapel uit Sleeuwijk die in zijn eentje het peloton zijn wil leek op te leggen. Op tijd zagen andere deelnemers in, dat als zij nog iets wilden bereiken, zij wel moesten ingrijpen. Kapel werd in de kraag gevat en een groep van drieëntwintig met de twee Berkelse renners zouden gaan strijden voor de bloemen. De groep bleef tot vlak voor het einde bij elkaar met uiteindelijk Owen Geleijn uit Rijsenhout als winnaar. Sten Verzijl kwam als vierde over de streep, Lars Seldenthuis als negentiende en Bleiswijker Thijs Brugging als vierentwintigste.
Bij de masters was er een podiumplaats voor Frans van Winden uit Bergschenhoek en dorpsgenoot Arno Niewold werd dertiende.
Met een gemiddelde snelheid van boven de zesenveertig kilometer sloten de amateurs de wielerdag af en leek Martin van Plateringen uit Almere de eerste plaats niet meer te kunnen ontgaan. De renner ging, terwijl hij op een halve ronde voorsprong reed, echter met nog twee ronden te gaan onverwacht onderuit. Het was Bram Mens uit Wateringen die uiteindelijk de bloemen in ontvangst mocht nemen die zonder valpartij voor Van Plateringen waren bestemd.
De Berkelse renners Albert van Riesen en Erwin Meijer kwamen respectievelijk als vijfde en achtste over de streep.
Voor het Berkelse comité kon deze dag wegens de weersomstandigheden niet meer stuk en het bestuur kijkt alweer uit naar het dertiende lustrum volgend jaar waarbij ze hopen op meer publiek langs het parcours.

Check Also

Zwembad De Windas weer geopend

Lansingerland - Met een ballonnenboog bij de entree en allemaal blije gezichten was het vrijdag 22 mei weer lekker druk in en rond zwembad De Windas. Die dag gingen de deuren weer open na een lange sluiting, veroorzaakt door het coronavirus. Dat voorlopig nog niet alles bij het oude is zal duidelijk zijn, maar het begin is er.

Geef een reactie