vrijdag 10 juli 2020 | week 28
Home » Nieuws » Berkel snakt naar doelpunten
 Pieter van der Breggen (r) in een fel duel met een aanvaller van DSO. Ruben Gorter (m) en Leon Rensink kijken geconcentreerd toe. Foto: Rob Veldkamp.

Berkel snakt naar doelpunten

Melvin de Groot: “Misschien moet de gifbeker eerst leeg”

Berkel snakt naar doelpunten

Berkel en Rodenrijs – Zeven wedstrijden gepeeld en slechts negen doelpunten. Wedstrijden zoals zaterdag tegen het Zoetermeerse DSO zijn synoniem voor het competitieverloop voor de Berkelse zaterdagtweedeklasser. Het betere veldspel, het optisch overwicht tijdens het grootste gedeelte van de wedstrijd, kreeg andermaal geen beloning. Miscommunicatie in de tweede helft bracht DSO de winst, 0-1.

Rien Kuyvenhoven

Mistroostig en niet begrijpend hoe het deze competitie verloopt, gingen de voetballers de kleedkamer in. Hoe was het mogelijk dat, zoals Berkel-trainer Jan van der Lugt het noemde, “een topploeg zoals DSO afgetekend wordt” hier met de winst ging strijken. Ook de voetballers van Berkel trokken het boetekleed aan door te stellen dat ze deze competitie ook wedstrijden hebben gespeeld waarin niet iedereen optimaal op de overwinning gefocust was.
Melvin de Groot verwoordde de gemoedstoestand van de afgelopen weken als volgt: “We hebben elkaar deze week de spiegel voorgehouden. Want we hebben in een aantal wedstrijden duidelijk te weinig strijd laten zien. Ik moet zeggen dat dit vanmiddag duidelijk zichtbaar was.”
De Berkelse verdediger die met Pieter van der Breggen het centrum van de defensie vormde, wilde geen spelers individueel aan de schandpaal nagelen. En dat was na deze wedstrijd ook niet nodig. “Als we op deze manier blijven voetballen komen de doelpunten vanzelf. Maar misschien moet de gifbeker eerst helemaal leeg. Er waren een paar wijzigingen in het elftal aangebracht, want we wisten ook dat DSO al meer dan twintig doelpunten heeft gescoord terwijl wij er nog maar acht hebben gemaakt. Maar wees nu eens eerlijk, we hadden ze gewoon in de tas deze wedstrijd. Ik denk dat het een collectief syndroom is van het niet kunnen scoren. Het hoeft niet alleen van Jos (Buitenhuis, red.) te komen. We hebben altijd meerdere spelers gehad die doelpunten wisten te maken. Maar al met al heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen”, is De Groot strijdbaar.

Misstaan

De robuuste verdediger liet na afloop de wedstrijd nog eens aan zich voorbij gaan. Vriend en vijand waren het er over eens dat een voorsprong Berkel na de eerste vijfenveertig minuten niet had misstaan. Van Zoetermeerse kant was er slechts één doelpoging waardoor Berkel-doelman Ken Stigt handelend moet optreden. Aan de overzijde was het echter spitsuur voor het doel van de uitstekende doelman van DSO, Ritchie den Vreeden, die op soms wonderbaarlijke wijze zijn doel schoon wist te houden tijdens uitstekende doelpogingen van Thom van Leeuwen (zijnet), Jos Buitenhuis en de dubbele kans die Freek van der Velden en Bart van den Dool kregen. Melvin de Groot deed eveneens een duit in het zakje maar hij zag zijn kopbal op de lat uiteenspatten.
De gasten hadden slechts vijf minuten in de tweede helft nodig om de onverdiende drie punten veilig te stellen door een misverstand tussen de verdedigers van Berkel en doelman Ken Stigt. Bart van den Dool schoot in de tweede helft nog eens in het zijnet en strandde nogmaals op de doelman. De kopbal van Jos Buitenhuis was eveneens een kans op de gelijkmaker en dat gold ook voor de vermeende handsbal van een Zoetermeerse speler waar de uitstekend fluitende scheidsrechter geen elfmetertrap in zag.
Berkel-trainer Jan van der Lugt bleek na afloop niet eens zo erg uit zijn humeur over de nederlaag. “We hebben ze een groot gedeelte van de wedstrijd van de mat gespeeld. Zonder overdrijven hadden we met de rust met 3-0 voor moeten staan na zeker vijf – zes doelrijpe kansen. Ik heb de spelers deze week voorgehouden dat ze als team moeten opstaan en dat heb ik ook gezien. Ook heb ik ze gezegd dat ze de wedstrijd moeten beleven en dat ze ervan moeten genieten. We maken alleen geen doelpunten. En dat DSO als een topploeg moet doorgaan in deze afdeling, prima. Maar wij waren zeker niet de mindere, nee, we waren zelfs iets beter dan zij. Het is een wonder dat we niet gescoord hebben.”