donderdag 29 oktober 2020 | week 44
Home » Algemeen » Berkel nog steeds zoekende naar de juiste vorm
Melvin de Groot gaat hier voor Berkel een luchtduel aan. Rob Vermeer en Niek Slangen (r) kijken toe. Foto: Rob Veldkamp.

Berkel nog steeds zoekende naar de juiste vorm

1-2 nederlaag tegen DoCoS

Berkel nog steeds zoekende naar de juiste vorm

Berkel en Rodenrijs – Waar Berkel verleden week bij Vitesse Delft nog maar net met de hakken over sloot de 0-1 winst behaalde daar legde het bezoekende DoCoS zaterdag pijnlijk bloot dat de ploeg van trainer Jan van der Lugt nog niet de juiste vorm heeft om de drie punten te pakken. Matig voetbal van de thuisclub werd door de Leidenaren afgestraft met een pijnlijke nederlaag.

Rien Kuyvenhoven

DoCoS is op 6 augustus 1936 ontstaan uit de samenvoeging van verschillende rooms-katholieke sportverenigingen in Leiden en kreeg vervolgens de toepasselijke naam ‘Door Combinatie Sterk’. Zowel de gasten als thuisclub Berkel spelen al jaren in de marge van het amateurvoetbal, waarbij inspiraties om op een hoger niveau te gaan spelen niet de boventoon voeren. Het voetballen afgelopen zaterdag was daar een duidelijk voorbeeld van. De Leidenaren speelden het allemaal net iets slimmer. Zagen dat Berkel na een voortvarende start ver terugzakte zonder uit een aantal kansen een voorsprong te nemen. Berkel, dat moest aantreden zonder Raynaldo Visser en ook nog steeds zonder Bart van den Dool, moest heel vroeg een tegendoelpunt incasseren omdat Rob Vermeer verzuimde in te grijpen en Qendrim Gashi de bal met een boog over doelman Ken Stigt plaatste. Dit in een fase waarin Berkel zelf afstand had moeten nemen van de gasten. Het betekende een mokerslag voor de thuisclub. Jan van der Lugt zei achteraf dat het in die fase van de wedstrijd ook niet mee zat. “We hadden de betere kansen, maar waren niet gelukkig in de afwerking.” Daarmee doelde hij op de mogelijkheid die ontstond na een vrije trap van Rob Vermeer die maar net uit een scrimmage aan de verkeerde kant van de doellijn weer in het veld kwam.

Matig

Doelman Ken Stigt behoedde Berkel vroeg in de tweede helft voor een grotere achterstand. Aan de overkant deden zich toen wel mogelijkheden voor al was het aantal echt doelrijpe kansen niet groot. Er waren genoeg uitbraken via de vleugels van de thuisclub, maar de voortzetting, lees voorzetten, waren heel matig zodat de bezoekende doelman Michael van Voorthuizen zich vrij eenvoudig op de been kon houden omdat vanaf de flanken de voorzetten te laag waren en zonder gevaar voor het doel eindigden.
“We moeten stabieler worden”, wist trainer Jan van der Lugt na afloop te melden over de fase in de eerste helft die wel in het voordeel van Berkel uitviel maar vervolgens naar een bedenkelijk niveau terugzakte. “De uitslag vandaag is ook een onnodige nederlaag die moet worden toegeschreven aan de foutjes die gemaakt werden waar balverlies de boventoon voerde. Te veel foute passes omdat we te slordig waren waar vervolgens haast geboden is om het weer te repareren.”
Juist toen de Berkelse trainer Emiel van der Breggen had ingebracht voor Thom van Leeuwen om de gelijkmaker te forceren, sloeg de gastploeg na de 0-1 ruststand voor de tweede maal toe via een uitval, 0-2. Berkel kreeg hierna nog wel kansen. Jos Buitenhuis zorgde heel fraai voor de aansluiting (1-2), maar wist in het vervolg niet met het hoofd de voorzet van Freek van der Velden te verzilveren. “Het zat in die slotfase ook al niet mee”, aldus Jan van der Lugt. “We speelden deze middag beter dan verleden week toen we drie punten konden bijschrijven en nu staan we met lege handen, dat is voetbal.”