zaterdag 6 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Berkel en Rodenrijs kreeg z’n eigen Nieuwjaarsconcert
Balletschool DOTO overtrof zichzelf. Foto: John Hofman.

Berkel en Rodenrijs kreeg z’n eigen Nieuwjaarsconcert

Arjan Breukhoven weer op z’n best

Berkel en Rodenrijs kreeg z’n eigen Nieuwjaarsconcert

Berkel en Rodenrijs – U kent het wel, het bekende tv Nieuwjaarsconcert op nieuwjaarsdag vanuit Wenen. Dit jaar was het echter zonder ballet, maar daar dacht organist Arjan Breukhoven op zaterdag 4 januari anders over! In zijn nieuwe reeks orgelconcerten presenteerde hij deze avond een eigen Nieuwjaarsconcert, inclusief ballet en dans in de prachtige Dorpskerk.

John Hofman

De stoelen voor het preekstoelgedeelte waren verwijderd, zodat er voldoende ruimte was vor de balletgroep van Balletschool DOTO om een schitterend ballet te laten zien, terwijl Arjan het kerkorgel bespeelde.
Genoemde combinatie bleek een uitstekende keuze te zijn geweest van Arjan, want het publiek voelde zich inderdaad aanwezig bij een nieuwjaarsconcert. Het programma was uiteraard met zorg samengesteld. Werken als Toccata, maar ook het Preludium C-dur van J.S. Bach werden bijzonder goed gebracht, evenals de ouverture Wilhelm Tell van Rossini. Arjan gaf bij ieder werk enige toelichting of had daar wel een leuk verhaal bij te vertellen. Overigens mogen we even stil staan bij het spel van Arjan. Soms onnavolgbaar zo snel als zijn vingers over de toetsen gaan en dan hoor je met name, als je goed luistert, wat de linkerhand daarbij doet. Perfect! Juist de afwisseling deze avond met ballet en dans zorgde er voor dat je in de stemming kwam van het jaarlijks concert in Wenen.
De balletgroep van DOTO verbaasde eigenlijk iedereen. Ze zette een geweldige prestatie neer en daarmee is weer eens bewezen dat Lansingerland volop talent heeft. Sierlijk danste deze groep op het ‘Dance of the Reed-Flutes’ van Tsjaikovsky, perfect ingestudeerd en voorzien van uitstekende choreografie. We mogen het gerust professioneel noemen wat deze jonge dansers brachten.
Bij een nieuwjaarsconcert mag uiteraard het An der schonen blauen Donau niet ontbreken en daarvoor was het ballroom danspaar Helen & Leo van Dorsten uit Capelle aan den IJssel uitgenodigd. Geen twintigers meer, maar daarom des te meer een uitstekende prestatie. Als hovenier zal Leo regelmatig op zijn knieën op de grond zitten, maar zaterdagavond leidde hij zijn partner professioneel over de vloer. Moeiteloos draaide het echtpaar de walsen op de tonen van het orgel. Het gulle applaus voor zowel balletgroep als danspaar was dan ook zeer terecht. Elk nieuwjaarsconcert in Wenen eindigt met de Radetzky Marsch van Joh. Strauss, dus ook in Berkel en Rodenrijs. Het verzoek om mee te klappen was in feite overbodig want dat deed het publiek al vanzelf. Dan ga je, na zo’n bijzonder concert met een goed gevoel huiswaarts. Het eerstvolgende orgelconcert van Arjan in de Dorpskerk is op 18 april 2020.