dinsdag 14 juli 2020 | week 29
Home » Algemeen » Belangrijke rotonde wordt aangepakt

Belangrijke rotonde wordt aangepakt

Belangrijke rotonde wordt aangepakt

Berkel en Rodenrijs – Maandagochtend is het officiële startsein gegeven voor de aanpak van de rotonde op de Klapwijkseweg/Oudelandselaan. Een door zowel auto- als fietsverkeer intensief gebruikte rotonde die niet alleen als druk, maar ook door velen als onveilig werd ervaren.

Trees Borkus-Henskens

Wethouder Simon Fortuyn was present om getuige te zijn van de start: “De start voor uitvoering van het fietsplan dat door de Raad werd vastgesteld en mede door de Metropoolregio wordt gedragen. Het geheel – dat rond de drie weken keihard werken zal gaan vergen – gaat drie miljoen kosten, waarvan 1,2 miljoen wordt bijgedragen door de Metropoolregio.” De verwachting is dat de rotonde 2 september weer in gebruik genomen kan worden.

De eerste

Voor uitvoerder KWS van start ging werd eerst de waterleiding al omgelegd, zodat die niet onder het asfalt terecht zou komen als de rotonde helemaal is heringericht. Als over een week of drie de rotonde klaar is zullen de fietspaden verder verwijderd zijn van de rotonde en uitsluitend enkele rijbanen kruisen. Zo wordt het zicht verbeterd en verblijft het fietsverkeer bij het oversteken zo kort mogelijk op het oversteekdeel van de rijbaan. De route voor fietsers blijft hetzelfde; met drie mogelijkheden om over te steken (en dus niet op de Oudelandselaan aan de zijde van de Gouden Buurten). Tegelijkertijd wordt ook de oversteek bij de Klapwijksezoom aangepakt. Daar wordt een groenstrook aangelegd in de middenberm, zodat er alleen nog recht (en veiliger) overgestoken kan worden.

Aanleg volgen

Via de app van KWS is het verloop van de werkzaamheden te volgen van begin tot einde; de omgevingsmanager houdt hem actueel. Voor de weggebruikers geeft de aanpak van de rotonde enkele weken ongemak. Tijdens de werkzaamheden is het afgesloten gebied verboden terrein voor iedereen die niet bij het werk betrokken is. Dus ook voor wandelaars en fietsers. Een uitzondering wordt gemaakt voor de lijnbus van de RET van en naar de metrohalte Westpolder. Dit jaar zullen vier rotondes worden aangepakt en volgend jaar nog eens drie, waaronder die aan het einde van de Boterdorpseweg bij de entree van bedrijventerrein Weg & Land. Dat zal ook weer een grote klus worden; net als die aan de Oudelandselaan/Klapwijkseweg waar nu mee begonnen is.