donderdag 4 maart 2021 | week 09
Home » Algemeen » Beb Remmig: 70.000 spaarplaatjes

Beb Remmig: 70.000 spaarplaatjes

“Mijn brievenbus zit vaak boordevol met zakjes”

Beb Remmig: 70.000 spaarplaatjes

Bergschenhoek – Het moet op deze natte woensdagmorgen nog 11.00 uur worden. Ondanks het relatief vroege tijdstip puilt de brievenbus van Beb Remmig uit. Niet met brieven en kerstkaarten, zojuist bezorgd door de postbode. Eerder met ruim honderd glimmende zilverkleurige zakjes. De inhoud per stuk: vijf profielplaatjes van leden van sv DOTO. De actie in samenwerking met supermarkt PLUS is onderdeel van de jubileumfestiviteiten rond de zeventigste verjaardag van de turnvereniging uit Lansingerland.

Arie van Driel

De handelingen van de 74-jarige inwoner van Bergschenhoek ademen vervolgens routine uit. De plaatjes worden op nummer gerangschikt en bijgeschreven op een computerbestand. De portretjes zelf gaan in speciaal gemaakte houten bakjes. Ook in dit geval: keurig gesorteerd op nummer. Sinds Remmig twaalf jaar geleden startte met het verzamelen van plaatjes van de voetballers van Feyenoord – toen een actie van supermarkt Jumbo – gingen er zo´n 70.000 exemplaren door zijn handen. Vanaf dat moment had hij er naast het lezen van boeken en het maken van puzzels een nieuwe hobby bij. “Ik ben gepensioneerd. Het daardoor ontstane gat, zeg maar, vul ik op deze manier op. Bovendien biedt het mij de nodige ontspanning.”
De verzamelaar ontvangt een klein deel van zijn collectie tijdens het doen van de boodschappen in winkelcentrum De Vlashoeck in Bergschenhoek. De meeste portretjes van leden van (vooral lokale) sportclubs krijgt hij via de brievenbus toegespeeld. “En die zit dagelijks behoorlijk vol,” glimlacht Remmig, inmiddels een goede bekende van het winkelende publiek. Zij doneren de plaatjes via de brievenbus. “Veel mensen kennen mij en weten van mijn hobby af. Wanneer ze langs lopen stoppen ze ongevraagd hun zojuist bij de kassa, van in dit geval supermarkt PLUS, ontvangen zakjes in mijn bus,” is zijn ervaring.

Toeval

Zoals vandaag – woensdag 23 december – opnieuw het geval is. Ruim honderd zakjes. Maal vijf plaatjes per zakje. Maakt in één keer meer dan vijfhonderd portretjes van leden van DOTO. Remmig is er blij mee. Met de turnvereniging zelf heeft hij overigens geen affiniteit. “Dat ik de plaatjes van DOTO spaar, noem dat maar toeval. Ik werd benaderd door een mevrouw uit Bleiswijk wier kleindochter deel uit maakt van de nationale jeugdselectie. Zij vroeg of ik met haar portretjes wilde ruilen. En of ik ze voor de club wilde sparen. Vervolgens heb ik daar met het clubbestuur afspraken over gemaakt. Eén daarvan: de trainers moesten bij de leden van hun team navragen welke nummers zij nog nodig hadden. Dan zou ik op mijn beurt kijken of ik de bewuste plaatjes had,” aldus de Feyenoord-supporter, die als verzamelaar goed samenwerkt met Jordy Koelhuis (PLUS).

Kansarm

Tussen het selecteren van de zojuist binnengekomen nieuwe oogst door, refereert Remmig aan drie jaar geleden. Toen, op 31 december, plaatste hij in de rubriek Lezers helpen lezers van het Algemeen Dagblad een oproep. “Dezelfde dag ontving ik meteen al twaalf mailtjes van mensen die hun verzameling aan mij wilden geven.” Op zijn beurt gaf Remmig weer een groot deel van zijn immense collectie weg. Al is ´schonk aan…´ een betere omschrijving. “Ik vond dat ik iets voor kansarme kinderen moest doen. De plaatjes zijn geliefd. Maar niet alle kinderen hebben ouders met een goedgevulde beurs om vaak veel boodschappen in huis te halen en op die manier voor de portretjes te sparen. Om die kinderen te bereiken, heb ik contact gezocht met medewerkers van het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.). Via hen kwamen de plaatjes bij de Voedselbank terecht. De vrijwilligers daar weten namelijk als geen ander in welke gezinnen kansarme kinderen wonen.”

Vlashoeck 63

Doneren van plaatjes uit de DOTO-spaaractie aan Beb Remmig is simpel. Voor wie er met zijn of haar overbodige zakjes langs loopt: de brievenbussen van de woningen Vlashoeck 63 (Remmig senior) en Vlashoeck 37 (Remmig junior) staan er 24/7 voor open. Leden kunnen hun lijstje met ontbrekende nummers sturen naar pr@svdoto.nl., dhr Remmig zal de plaatjes voor hen opzoeken en bundelen.