maandag 21 september 2020 | week 39
Home » Algemeen » Barre tocht op hoogte voor goede doel ALS

Barre tocht op hoogte voor goede doel ALS

Barre tocht op hoogte voor goede doel ALS

Berkel en Rodenrijs – Een marathon lopen is op zich al een hele prestatie. Maar de afstand van 42,2 km lopen met daarbij 3000 meter stijgen en 3300 meter dalen, over bergpassen tot 4215 meter hoogte is van een heel ander level. Toch is er één Nederlander die deze onwaarschijnlijke exercitie gaat waarmaken en dat is Berkelaar Gert Pellinkoft.

Gert zal samen met vijftig deelnemers in ongeveer dertien uur de marathon naar Pachu Pichu volbrengen. Gert doet dit wel met een reden. Hij wil geld inzamelen voor de stichting ALS, omdat hij van nabij heeft meegemaakt wat deze ziekte doet met een mens. Zijn vader is er helaas aan overleden. Gert traint al een jaar om zich voor te bereiden. En met hem zijn loopmaatje Storm, een Alaskan Malamute, die ondertussen de fitste hond van Lansingerland is.
Gert ziet het geenszins als een makkelijke te volbrengen opdracht. “Opgeven is geen optie, doorgaan en strijden tot het bittere einde. Behalve als extreem avontuur en sportieve uitdaging zie ik het volbrengen van deze tocht ook als een moment van reflectie. Vandaar dat ik deze reis koppel aan een goed doel: ‘Stop ALS’. Deze ongeneeslijke ernstige spier-/zenuwziekte kenmerkt zich door het langzame afsterven van de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen. Spiergroep voor spiergroep valt uit in een onomkeerbaar proces dat niet valt te stoppen” . Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. Over de oorzaak van de aandoening is nog weinig bekend. Daarom werft Stichting ALS Nederland fondsen voor onderzoek. De stichting zet zich in voor een grotere bekendheid van de ziekte en voor een betere kwaliteit van onderzoek. Jaarlijks worden 500 mensen door ALS getroffen. Gert: “Mijn vader Mannus was één van hen, hij stierf na een oneerlijke strijd in 2015 aan deze vreselijke ziekte. Met grote bewondering en respect heb ik gezien hoe hij tot het einde zijn lot waardig heeft gedragen. Ik mis hem nog iedere dag en ook nu is hij een grote inspiratie voor mij.”

Trainingsuren

Inmiddels is de reservering voor de Inca Trail Marathon in Peru gemaakt. De vele trainingsuren hebben ervoor gezorgd dat er een kleine 3000 kilometers in de benen van Gert zitten. Meters gemaakt onder wisselende condities; zon en regen, sneeuw en hagel. Voor dag en dauw meters maken met trainingsmaatje Storm, op de loopband, op gevoel in een vreemde omgeving tijdens zakenreis of met een ‘Hannibal Lecter’ masker op om zuurstof tekort te simuleren voor het rennen op grote hoogte.
Eind juni vlieg Gert naar Lima om van vrijdag 28 juni t/m 7 juli deel te nemen aan de Inca Trail. Voor meer informatie over Gert en zijn goede doel: Petra Pellinkoft, 06 – 212 433 18 of Gert (buiten werktijden om) 06 – 531 555 63 of www.facebook.com/gert.pellinkoft en hardlopende-fundraisers.alsacties.nl/actie/gert-pellinkoftklik.