maandag 13 juli 2020 | week 29
Home » Commentaar » Bankjes

Bankjes

Je ziet steeds vaker mensen op de bankjes op het Plein in Berkel Centrum zitten. Gewoon gezellig met elkaar pratend, een ijsje etend of kijkend naar de kinderen die waterpret hebben.
Een bankje is fijn. Voor de leut of als noodzaak om uit te rusten.
Helaas lokt een enkel bankje in parkjes of bij speeltuintjes in de wijken vandalisme uit. Ze worden vernield of met graffiti besmeurd. En naast zo’n bankje liggen chipszakken of ander achtergelaten troep. Je gaat daar niet graag zitten.
Gelukkig worden er tegenwoordig steeks meer bankjes geproduceerd die bestand zijn tegen graffiti en vernielingen. Ze worden van materiaal gemaakt die meer kunnen hebben. Vaak hebben ze een leuk kleurtje en ze zitten ook goed. Hoe meer bankjes, des te meer mensen er even gaan zitten, hoe kleiner de kans dat onverlaten er een plekje vinden en hun slag slaan.
Met de vergrijzing zijn er steeds meer mensen die het prettig vinden om onderweg naar bijvoorbeeld een winkel even te gaan zitten. Als er een paar bankjes staan, nodigt het anderen uit zich bij hen te voegen. Met een praatje tot gevolg. En dat leidt weer tot vermindering van eenzaamheid.
Bankjes, we zouden ze steeds meer moeten zien. En niet van die naargeestige, houten en vieze bankjes die we nog al te vaak tegenkomen en die niet uitnodigen om op te gaan zitten. Misschien een idee voor buurtbewoners om een plannetje te maken en bij de gemeente in te dienen. Samen komen we er vast en zeker wel uit. Nu alleen de zon nog!

Annette Docter