zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » ASB kan gaan bouwen aan de Laan van Romen
Gert Roodzant (voorzitter St. ASB)

ASB kan gaan bouwen aan de Laan van Romen

ASB kan gaan bouwen aan de Laan van Romen

Berkel en Rodenrijs – Alle voorbereidingen zijn achter de rug, waardoor de weg eindelijk is vrijgekomen om te gaan bouwen aan de Laan van Romen in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Op de plek waar nu nog het voormalig kantoor van 3B Wonen staat zal een appartementengebouw verschijnen in opdracht van de Stichting Seniorenhuisvesting Berkel en Rodenrijs (St. ASB). Houweling Architecten uit Bleiswijk maakte een ontwerp voor de bouw van 19 appartementen.

Trees Borkus-Henskens

De bouwvergunning is rond, de sloopvergunning is afgegeven, er zijn rondom vleermuiskastjes geplaatst en ook de bouwer is bekend. “In de statuten van onze stichting staat dat we zo veel mogelijk moeten werken met bedrijven uit de eigen gemeente. We hebben de keuze laten vallen op Aannemersbedrijf P. Hoogerbrugge B.V. uit Berkel en Rodenrijs. Tevens zijn we blij dat de Rabobank het project wil financieren,” kan voorzitter Gert Roodzant met een gerust hart meedelen. “We hopen binnen enkele weken van start te gaan met de sloop – eveneens verricht door het Berkelse sloopbedrijf Oostland van Gerard en Bas de Jong jr., waarna de eerste paal eind maart of begin april de grond in kan.”

Duurzame bouw

Op het dak van het gebouw, dat uit vier woonlagen bestaat, zullen 95 zonnepanelen worden geplaatst; voor elke bewoner zelf een vijftal. “Het wordt een bijna milieuneutrale bouw. In de voorbereidingen werd ook bekeken of er gebruik gemaakt kan worden van een wadi in het voorterrein – op deze manier wordt voorkomen dat schoon hemelwater afgevoerd moet worden en wordt tevens bereikt dat het grondwater wordt aangevuld – maar daar bleek helaas te weinig ruimte voor
Het wordt een duurzaam gebouw waarbij zoveel mogelijk de nieuwste technieken worden toegepast,” aldus Wim Lukas, naast bouwkundige tevens de secretaris van de stichting. “De buitenwand wordt opgebouwd uit isolerend materiaal en een laag deel van het dak wordt bedekt met natuurlijk groen.”

Leuk toeval

Ruim twintig jaar geleden was de realisatie van een nieuw appartementengebouw een afstudeerproject voor Nina Hoogerbrugge. Ze kon zich toen niet realiseren dat ze na al die jaren de opdracht zou krijgen om op diezelfde plek in teamverband inderdaad een nieuw appartementengebouw te mogen en kunnen bouwen.
Gert Roodzant vervolgt: “Het worden 19 appartementen, bestaande uit zowel twee – als drie kamers. Het gebouw toont als een drielaags appartementengebouw doordat de vierde laag naar achteren is gebouwd. We gaan uit van een jaar bouwtijd. Eerst zijn alle huurders uit onze andere projecten – de Fresiastraat en de Warmoezerij – gepolst of ze er voor voelden in aanmerking te komen voor een nieuw appartement aan de Laan van Romen, maar daar bleek geen interesse in. We beschikken daarnaast al over een kleine wachtlijst en in principe bestaat er al voldoende belangstelling voor alle appartementen die rond de duizend euro aan huur zullen gaan kosten, maar opgeven kan altijd. We hopen als bestuur – en uiteraard ook voor de toekomstige bewoners – dat de gemeenschapszin die we in onze andere projecten ervaren eveneens in ons nieuwe gebouw gerealiseerd kan worden, zodat het ook daar een plezier wordt om er te wonen. Bovendien vlak bij de voorzieningen op een leuke locatie.”