woensdag 12 augustus 2020 | week 33
Home » Algemeen » Arjan Breukhoven speelde orgel in Moskou

Arjan Breukhoven speelde orgel in Moskou

Arjan Breukhoven speelde orgel in Moskou

Berkel en Rodenrijs – Musicus Arjan Breukhoven is steeds vaker in het buitenland te horen. Woensdag 15 mei gaf hij voor de tweede keer een concert in de rooms-katholieke kathedraal van de Russische hoofdstad.

In 2015 speelde Arjan Breukhoven eerder op één van de grootste orgels van Rusland. In 2017 moest hij een uitnodiging afzeggen vanwege enkele botbreuken die hij opliep bij een onfortuinlijke val.
“Echt de moeite waard om op het grote vierklaviers kerkorgel van de Duitse orgelbouwer Kuhn een soloconcert te geven”, aldus Breukhoven. “Ik vind het echt super om uitgenodigd te worden in het buitenland.”
Breukhoven vertrekt 13 juli naar Parijs om in basiliek Ste. Clotilde te spelen, als begin van een zomerserie concerten in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Later dit jaar en in 2020 staat nog concerttournees gepland naar Australië en de USA.

Ovatie

Tijdens het concert in de Moskouse kathedraal speelde hij de virtuoze Sabeldans van de Russische componist Chatsaturjan waarna het publiek de organist trakteerde op een groots applaus. Arjan eindigde zijn concert met een improvisatie over bekende Russische volkliedjes zoals Kalinka, waarbij de vele honderden belangstellenden massaal mee gingen klappen, wat uiteindelijk in een staande ovatie uitliep. De kerk was van binnen in prachtige kleuren belicht, op een groot doek was de organist, met gebruikmaking van vier camera’s, te zien en wereldwijd werd het concert live gestreamd op YouTube.
Na afloop ontving Breukhoven een uitnodiging om terug te keren voor een volgend concert. “Maar ik kijk ook uit naar het spelen in de Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs en naar het concert op 29 juni waarbij de cd wordt gepresenteerd die ik samen met Andre Rieu’s soliste Anna Majchrzak maakte, en het dirigeren van mijn mannenkoren.”