woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Heden & Verleden » Arie’s foto’s houden oud-Bergschenhoek in beeld
De laatste dagen van het café van “tante Suus” Kraan in het voorjaar van 1973. Gelukkig werd de een eeuw oude kastanjeboom gespaard. Op de plek van het woongedeelte naast het café zit nu Bakker Ammerlaan op de hoek Dorpsstraat-Rondom.

Arie’s foto’s houden oud-Bergschenhoek in beeld

In deze aflevering (192) van Heden & Verleden staat fotograaf Arie J. Vrijenhoek centraal. Deze oud-inwoner van Bergschenhoek woont sinds 1979 in Canada, maar zijn foto’s treft u regelmatig aan op deze pagina, ook deze week dus. De Heraut is hem daar zeer erkentelijk voor.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

Arie’s foto’s houden oud-Bergschenhoek in beeld

Tijdens de dorpssanering in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verdween een groot aantal panden. Dankzij fotograaf Arie J. Vrijenhoek kunnen we nog steeds zien hoe het dorp er voor de sloop uit zag. Hij fotografeerde alles wat dreigde te verdwijnen.

Arie groeide op aan de dorpskruin in het woongedeelte van het postkantoor. Vader D. Vrijenhoek werkte bij de P.T.T. Na zijn schoolopleiding werkte Arie een periode in Rotterdam bij het toen bekende ‘Foto Jutte’. Maar hij was ook bij de toenmalige dorpsfotograaf Arie Teeuw te vinden.
Rond 1962 begint Arie in Bergschenhoek en omstreken als zelfstandig fotograaf. Jarenlang is hij Bergschenhoeks dorpsfotograaf. Hij werkte voor de gemeente, voor bedrijven en particulieren en maakte vele trouwreportages. Op 13 januari 1975 werd de eerste paal geslagen voor zijn fotozaak met fotostudio. Hier waren eerder de smederij en het woonhuis van Teeuw gevestigd en de manufacturenwinkel van Roeleven. De fotozaak was een aanwinst voor het dorp. Het was nog de tijd van de analoge fototoestellen met de filmrolletjes.
In 1979 emigreerde de fam. Vrijenhoek-Oken naar Brits Columbia in Canada waar het echtpaar nog steeds woont. Ook hier gaat Arie als fotograaf aan de slag. Krijn Voogt ging met de fotozaak verder totdat Jan Steijn er zijn Reisbureau Estee vestigde. Tijdens het bezoek van Arie en Thea aan Bergschenhoek in 1997 kreeg de Historische Vereniging de beschikking over een groot aantal foto’s van het oude dorp. Deze rubriek Heden en Verleden, de Facebookpagina Oud Bergschenhoek en de genoemde vereniging hebben daar al vele malen dankbaar gebruik van gemaakt. De foto’s op deze pagina zijn allemaal uit deze collectie.

Check Also

Raadhuisflitsen (2)

In deze aflevering (248) van Heden & Verleden het tweede deel met fragmenten uit het …

Geef een reactie