woensdag 27 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » Arbeiderswoninkjes verdienen het schildje als gemeentelijk monument

Arbeiderswoninkjes verdienen het schildje als gemeentelijk monument

Een pareltje in Monumentenland

Arbeiderswoninkjes verdienen het schildje als gemeentelijk monument

Berkel en Rodenrijs – Verscholen achter het groen en bovendien lager gelegen dan de weg ligt langs de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs een pareltje dat gelukkig bewaard is gebleven. De woning ligt verstopt tussen de huidige bebouwing en ontving vorige week het schildje als gemeentelijk monument.

Trees Borkus-Henskens

Oorspronkelijk waren het twee eenvoudige arbeiderswoningen, met een asymmetrische opzet; de achtergevel is hoger dan de voorgevel. Ze zijn voorzien van een rieten dak met wolfseinden waarvan de nok met rode nokvorsten is bekleed. In de gevel bevindt zich een stichtingssteen met het bouwjaar 1811.

Historische elementen

Ron en Sandy kwamen in 2011 in Berkel en Rodenrijs wonen en vielen enkele jaren later vervolgens als een blok voor het witte boerderijtje; een van de oudste in Lansingerland. Ze kochten het en wisten dat er erg veel in en aan moest gebeuren. Dit gebeurde allemaal in nauwe samenspraak met de Commissie Cultureel Erfgoed. Na een jaar van renoveren en zo dicht mogelijk bij de ziel van het pand blijvend wonen Ron en Sandy er inmiddels met heel veel plezier.
“In de loop van de tijd zijn er aanbouwen tegen de gevels geplaatst. De oorspronkelijke twee woningen zijn te herkennen aan de twee grote ramen voor de beide woonkamers. Daartussen was de scheidingsmuur met twee stookplaatsen die uitkwamen in de gemeenschappelijke schoorsteen, die nog op het dak staat. Deze historische elementen – de muur en de stookplaatsen – zijn nog gedeeltelijk aanwezig. De hardhouten ramen met roedeverdeling zijn echter niet origineel en zullen nog worden vervangen,” weet Ron Tousain die jaren lid was van de commissie en vorig jaar samen met de leden een boek presenteerde over de gemeentelijke monumenten van Lansingerland. Samen met commissielid Botine Koopmans kwam hij naar de Noordeindseweg om het schildje te overhandigen.

Op turf gebouwd

Bijzonder is de fundering onder het huis. De gevels en de gezamenlijke binnenmuur staan op turf. Men zocht in die tijd naar een stevige ondergrond om zonder moeilijke constructies en dure palen te kunnen bouwen. Klei of zand was daar geschikt voor; daarom was dit een aantrekkelijke ondergrond. Door de onderzijde van de muur meer te verbreden kon het gewicht van de muur beter worden verdeeld over de bodem. Onder de fundering kwamen twee lagen turfblokken ingepast. Het is een goede fundering gebleken; de muren bevatten geen scheuren. Het kleine witte boerderijtje is helemaal gerestaureerd en in overleg met de Commissie Erfgoed is er aangebouwd met als resultaat een mooi modern woonhuis met respect voor het verleden.

Fraai boekwerk

In november vorig jaar verscheen een fraai boekwerk; Monumenten in Lansingerland, beeld van Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. Tot enkele jaren geleden werd er veel gesloopt in de kernen van Lansingerland, maar er is gelukkig nog wat bewaard gebleven en soms is er zelfs een nieuw leven aan gegeven (zoals bijvoorbeeld de maalderij van Treurniet waar plannen voor worden gemaakt) en de aanpak is professioneler geworden. Er kwamen een monumenten inventarisatieplan, criteria, een lijst van monumenten. Maar ook de wens van het realiseren van een boek. Botine Koopmans en Ron Tousain werden daar de trekker van. Met in het boek de juweeltjes die gelukkig bewaard zijn gebleven. Zoals de kerken, molen De Valk en tal van molenstompen, boerderij De Leeuwenakker en de Van Oldenbarnevelthoeve, het Bleiswijkse Verlaat, tuindersvilla’s, scholen en oude woonhuizen. Soms gebouwen waarvan niemand wist hoe waardevol ze zijn. Met foto’s en verklarende teksten is het een schitterend geheel geworden.
Het boek is te koop bij Muilenburg in Bleiswijk, Jumbo Veltrop in Bergschenhoek, Janneke, Van Atten en Primera in Berkel en Rodenrijs voor de prijs van € 24,90; een schitterend Vaderdagcadeau!

Check Also

Zwembad De Windas weer geopend

Lansingerland - Met een ballonnenboog bij de entree en allemaal blije gezichten was het vrijdag 22 mei weer lekker druk in en rond zwembad De Windas. Die dag gingen de deuren weer open na een lange sluiting, veroorzaakt door het coronavirus. Dat voorlopig nog niet alles bij het oude is zal duidelijk zijn, maar het begin is er.

Geef een reactie