maandag 8 maart 2021 | week 10
Home » Algemeen » Antoinette Diks hippisch instructeur van 2020
Patrick de Vries - V.l.n.r. Marlies Reibestein Antoinette Diks Assia Heijmen op Specter Reneé Meulman op Croque Monsieur en Kim Hendriks op Camille. Foto: Patrick de Vries.

Antoinette Diks hippisch instructeur van 2020

Antoinette Diks hippisch instructeur van 2020

Bergschenhoek – Zaterdag 16 januari werd Antoinette Diks, ruiterinstructeur en bedrijfsleider van manege Hillegersberg in Bergschenhoek, verrast met een heuse prijs. Ze werd bekroond als dé Nederlandse hippisch instructeur van 2020. Naast de HIP Award kreeg ze een cheque van duizend euro die kan worden besteed aan haar verdere ontwikkeling als hippisch instructeur.

Patrick de Vries

Sinds 2019 verkiest Stichting Hippische Innovatieve Projecten (HIP) elk jaar een instructeur, trainer of docent die les geeft met betrekking tot paarden. De genomineerden worden beoordeeld op een aantal criteria, waaronder hun passie voor het vak en het vermogen om leerling-ruiters te inspireren en te motiveren.
Deze kwaliteiten werden herkend door ruiters aan wie Antoinette les geeft. Een aantal van hen nomineerde Antoinette. Deze ruiters zijn allemaal gefilmd om de kwaliteiten van Antoinette te onderschrijven; en dat allemaal in het bijzijn van een nietsvermoedende Antoinette. De ruiters die haar hebben voorgedragen, roemen Antoinette om haar inventiviteit, leergierigheid en het feit dat ze altijd voor hen klaar staat.

Aangepaste uitreiking

De uitreiking van de Hippisch instructeur/docent 2020 Award vindt normaal plaats op het jaarlijkse instructeurscongres op Horse Event. Dat kon dit jaar niet doorgaan, omdat er niet zoveel mensen bij elkaar mochten komen. Stichting HIP wilde de uitreiking daarom verplaatsen naar de hengstenkeuring van 2021, maar bij dat evenement mag geen publiek aanwezig zijn. Daarom koos de stichting voor een uitreiking op locatie, waar de uitverkiezing van Antoinette alsnog uitgebreid met champagne en taart samen met studenten en collega’s gevierd werd. De uitreiking op locatie was daardoor zeker niet te bestempelen als ‘jammer’. De met vijf sterren bekroonde nieuwe manege van Antoinette en haar man Rob was het perfecte toneel om Antoinette in haar gevierde element te eren.

Levenswerk

De Award betekent veel voor Antoinette, want alles wat met paarden en onderwijs te maken heeft, is haar levenswerk. “Paarden zoeken met jou een verbinding, ze spiegelen je gedrag; en om met ze te mogen samenwerken moet jij hen net zo goed leren kennen als zij jou”, vertelt Antoinette. De jury – vertegenwoordigd door Marlies Reibestein – gaf ook blijk van de veelzijdige facetten van de paardensport waarin Antoinette zich mengt. Ze heeft boeken geschreven, is examinator en heeft altijd extra aandacht voor het begeleiden van bijzondere mensen. Kortom, “ze is een geweldige ambassadeur voor de vele geïnspireerde instructeurs waar wij in dit land zo rijk mee zijn”, aldus de jury van Stichting HIP.
In een kort gesprek met Antoinette wordt het als buitenstaander ook al snel duidelijk waarom zij de Award verdiend heeft. Ze praat met passie over al haar hippische bezigheden en verleidt je om bijna zelf in het zadel te springen. Haar ogen gaan stralen als ze praat over haar bijzondere studenten. “We hebben mensen met autisme, en paarden zijn ook autistisch dus die voelen elkaar super goed aan.” Hier scheen ook haar leergierigheid in door, want de mensen met autisme aan wie zij les geeft, nemen haar instructies heel letterlijk en daar leert Antoinette ook zelf weer van.
Manege Hillegersberg is gevestigd aan de Bosweg 10 te Bergschenhoek, kijk voor meer informatie op: www.manegehillegersberg.nl .