vrijdag 4 december 2020 | week 49
Home » Sport » “Alle vrije uren gaan in deze sport zitten”
Marijn en het schaakbord horen bij elkaar (foto: John Hofman)

“Alle vrije uren gaan in deze sport zitten”

Marijn den Hartog mag deelnemen aan WK Schaken (tot 16jr) in Siberië

Bergschenhoek – Stapje voor stapje gaat hij langzaamaan naar de top van de schaakwereld: Marijn den Hartog(16) uit Bergschenhoek zal op 20 september 2016 deelnemen aan het WK Schaken, categorie tot en met 16 jaar, in Siberië. Volgens Marijn is het daar toch minder koud  dan men denkt. Vorig jaar behaalde hij nog een gedeelde eerste plaats bij het Europees Kampioenschap in Kroatië. Schaken is een prachtige sport, maar Marijn heeft daar veel voor over.

Bijna al zijn vrije uren zitten in het spel en een EK en WK betekent vaak verre reizen maken. Hij heeft het er allemaal voor over. Thuis oefent hij iedere dag en speelt dan uiteraard ook de tegenpartij. Dit jaar werd hij nog eerste bij het Nederlands kampioenschap in Rotterdam in de categorie tot en met 16 jaar. Vanaf zijn 10e jaar is hij met schaken begonnen. “Dat is relatief gezien wat laat”, licht hij toe. “Meestal begin je al vanaf je vijfde jaar.” Ook al krijgt hij regelmatig wat trainingen, het steeds beter willen ‘doen’ moet hij vooral zelf realiseren.

Het is volgens Marijn een veelzijdige sport en behoorlijk confronterend. “Je komt jezelf steeds tegen en het heeft veel met psychologie te maken. Daarnaast, en dat verbaast de meeste mensen, moet je toch over een goede conditie beschikken, zowel geestelijk als lichamelijk, want een schaakpartij kan zo maar vijf uur duren!” Voor sommige topschakers is een training vergelijkbaar met een rugbytraining. Marijn fietst iedere dag 24 kilometer naar school. Hij studeert aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Tevens beoefent hij de judosport waarin hij streeft naar de zwarte band. Hij heeft nu de blauwe band. Een schaakpartij kent verschillende schaaktempo’s. Lijkt de schaker een partij te winnen, toch kan één verkeerde zet funest zijn. Er is spanning tot het eind van een partij. Momenteel krijgt Marijn training van Joop Delamare, een professioneel schaker/trainer. Het WK schaken telt bijna 100 deelnemers dus Marijn zal het zwaar krijgen. Hij gaat zelf een verslag schrijven over het WK in Siberië, voor de liefhebbers te volgen op zijn website: www.schaakschermutselingen.nl. Op 4 oktober hoopt hij weer thuis te zijn, hopelijk met een prachtige beker.