zaterdag 4 juli 2020 | week 27
Home » Algemeen » Albeda landt op vliegveldlocatie met schitterend nieuw pand
Architect Mark Mes en adjunct-directeur Amanda van Woerden bij het fraaie in aanbouw zijnde pand.

Albeda landt op vliegveldlocatie met schitterend nieuw pand

Albeda landt op vliegveldlocatie met schitterend nieuw pand

Lansingerland/Rotterdam – Het komende schooljaar opent Albeda een nieuwe locatie aan de Lutonbaan, die met name interessant kan zijn voor een vervolgstudie voor leerlingen vanuit Lansingerland en omgeving. De nieuwbouwlocatie van Albeda op Rotterdam The Hague Airport zal vanaf schooljaar 2020- 2021 diverse luchthaven gerelateerde opleidingen huisvesten, van Albeda Rotterdam The Hague Airport College en Albeda Facilitair & Veiligheidscollege.

Trees Borkus-Henskens

Bijzonder aan deze school is dat die op het vliegveldterrein ligt, waardoor de directe koppeling met de praktijk is gemaakt. Leren stopt dus niet binnen de muren van het schoolgebouw. Je leert op de onderwijslocatie én op de luchthaven zelf. Zo maak je makkelijk en snel kennis met het bedrijfsleven en zij met jou! Ook blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Vier opleidingen

In de nieuwe school worden een viertal opleidingen gegeven. Naast de 3-jarige opleiding Luchtvaartdienstverlener zijn dat Facilitair leidinggevende luchthaven, detentie Inrichtingsbeveiliger / Complexbeveiliger en Luchthavenbeveiliger.
In samenwerking met Rotterdam The Hague Airport wordt onderwijs vormgegeven dichtbij de context van het beroep. De opleidingen voor onder andere stewardess/steward en bijvoorbeeld grondpersoneel zijn hier straks te vinden. Albeda biedt door de locatie en het bijzondere gebouw een school aan, waarbij de praktijk zo goed mogelijk wordt gesimuleerd in het gebouw. Daarnaast kunnen studenten hun vaardigheden ook in de praktijk brengen doordat delen van het onderwijsprogramma ook worden aangeboden bij partners bijvoorbeeld in de luchthaventerminal en bij het naastgelegen detentiecentrum. Het ontwerp, van de hand van architect Mark Mes (inwoner van Lansingerland, oud-student van Albeda en nu werkzaam bij Bureau voor Stedenbouw en Architectuur Wim de Bruijn BV), is in samenwerking met Albeda tot stand gekomen door middel van workshops. Met als resultaat een gebouwconcept dat een mix is van traditionele lokalen en flexibele ruimtes.

Duurzaam

Diverse op schaal of op ware grootte gemaakte modellen van ontwerpen of producten uit de luchtvaart vormen de eye-catchers in het interieur. Er is een levensgroot model van een vliegtuig dat in het atrium hangt; met daarin studentenwerkplekken. ’s Avonds levert die een prachtig iconisch beeld op doordat het vliegtuig wordt aangelicht. De hangar is een gebouwdeel dat geschakeld is aan het hoofdgebouw. Hier bevinden zich de praktijkruimtes van de opleidingen. Het hele gebouw is zeer duurzaam ontworpen door een volledig circulaire stalen draagstructuur, zonnepanelen op het dak en de aansluiting op de warmtebron van het vliegveld. De manier van bouwen met staalconstructies maakt het ook mogelijk het pand weer – als dat in de toekomst nodig zou zijn – eenvoudig uit elkaar te halen, of geschikt te maken als kantorenpand.

Traject

Eind 2016 vonden de eerste gesprekken al plaats en werden plannen gemaakt. Gesprekken tussen zowel mensen uit het onderwijs als uit de praktijk. Niet alleen de luchthaven zelf, maar ook lokale partners als luchtvaartmaatschappijen en andere ondernemingen op en rond de luchthaven sloten aan om theorie en praktijk vorm te geven en mogelijk te maken. Met als resultaat de realisatie van een gebouw waarin een route met praktijkruimten is uitgestippeld alsof je op een luchthaven loopt. Een opleidingsinstituut waarbij alle vooraf gestelde wensen konden worden afgevinkt. Met onder andere een vliegtuig en interieur, trainingsruimten in de hangar, facilitaire ruimten naast grote en kleinere studieruimtes. Nadat je bent welkom geheten in het pand waan je je op je werk. Het is zelfs gelukt een dakterras te maken met uitzicht op de stijgende en landende vliegtuigen.

Naar wens

De bouw van het voorgebouw met transparant atrium en de loods verloopt voorspoedig en vergt een jaar. Als alles verder volgens planning verloopt kunnen de eerste leerlingen na de herfstvakantie in de nieuwe school starten. In totaal worden dat er 700, maar gemiddeld zullen er rond de 400/500 present zijn, omdat een deel elders op stageplekken actief is.
Amanda van Woerden, adjunct-directeur bij Albeda en nauw betrokken bij zowel de voorbereiding als de opleiding, weet: “Een uniek pand in Nederland, waarbij de individuele ontwikkeling van de student centraal staat en het programma aansluit op de behoefte van de student. Een school waar gastvrijheid en een goede ontvangst erg belangrijk zijn en waar de student een taak in heeft, aansluitend bij het hybride leren. Maar we zetten ook in op technologie en beschikken straks over een complete ruimte voor virtual reality waar ook workshops, video-opnamen en inspiratiesessies kunnen plaatsvinden. Alsmede transparante ruimtes met veel glas en ontmoetingsplekken. Een gebouw, aansluitend bij een vernieuwend onderwijsconcept; een mix van klassikaal werken, zelfstudie en praktijkonderwijs.”