zaterdag 16 januari 2021 | week 02
Home » Algemeen » Activiteiten de Leeuwerik weer langzaam op gang
Ook de biljartgroep is weer actief. Foto: John Hofman.

Activiteiten de Leeuwerik weer langzaam op gang

Activiteiten de Leeuwerik weer langzaam op gang

Bleiswijk – Groepsgewijze vergaderingen gingen er aan vooraf, maar Stichting Welzijn heeft haar activiteiten weer langzaam opgestart. Rekening houdend met de geldende richtlijnen en adviezen van het RIVM, is er weer leven in de brouwerij van Dienstencentrum de Leeuwerik. De Heraut nam maandag 3 augustus een kijkje bij het koffieuurtje en de biljartgroep, die gelukkig weer de nodige caramboles kan maken.

John Hofman

“We hebben per groep besproken hoe we het weer allemaal gaan opstarten. De meeste vrijwilligers waren enthousiast om te mogen beginnen, maar een enkeling was nog wat huiverig. Er is, althans voorlopig, een einde gekomen aan de periode van ‘weinig of niets kunnen doen’ “, aldus vrijwilligster Tonnie Oosterlaan. “Want ja, we moeten nog maar afwachten of het coronavirus niet opnieuw de kop op steekt”. Ze zegt overigens alle begrip te hebben voor degenen die nog even willen wachten. De Leeuwerik draait in feite op vrijwilligers en daar is men zuinig op. Er zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, zoals een aangegeven looproute in het gebouw, uiteraard handen desinfecteren als men binnen komt en tafels en stoelen op 1½ meter afstand van elkaar. Daardoor kunnen er helaas minder bezoekers komen dan voorheen. “We hopen dat iedereen zich aan de regels houdt en als iemand verkouden is of zich niet goed voelt, thuis blijft. Zowel vrijwilligers als bezoekers vallen, gezien de leeftijden, onder de risicogroep”. Totaal zijn er normaal gesproken 29 groepen actief in de Leeuwerik, elk met z’n eigen activiteit. “We hebben dus met elke groep afzonderlijk een gesprek gehad”. Terwijl we in gesprek zijn, komt zojuist de Wandelgroep binnen, terug van een helaas natte wandeling, want deze eerste koffieochtend regent het regelmatig. “We hadden gehoopt op mooi weer, zodat we buiten in de tuin konden zitten, maar helaas”, aldus Tonnie. Wat de tuin betreft overigens: deze is al die maanden keurig bij gehouden door enkele tuinmannen(vrijwilligers) en ligt er prachtig bij. De eerste week was de koffie gratis en daar hoorde uiteraard een slagroomsoesje bij. Ook de Dagbesteding is weer gestart, zij het dat men de groep van Middin erg mist. Zij kwamen al geruime tijd een paar keer per week naar de Leeuwerik en dan ontstaat er een band met ze. Zij gaan nu naar de Dagbesteding in ‘Welkom’ in Berkel en Rodenrijs. De mensen van de Dagbesteding van Stichting Welzijn blijven in de Leeuwerik komen.

Mevrouw Molenaar was vele jaren vrijwilliger en nu bezoeker. Foto:John Hofman.

Aan de regels houden

Al met al heeft de gedwongen ‘rustperiode’ veel gedaan met de vrijwilligers. Daarom zijn ze ontzettend blij weer te mogen beginnen. “We hebben ons werk op zich uiteraard gemist, maar vooral het contact met de bezoekers/deelnemers”, zegt Gerda, hoofd Beheer van de Leeuwerik. “We zijn echter goed voorbereid. Alle benodigde materialen zoals mondkapjes, ‘spatschermen en dergelijke hebben we in huis.” “Voordat we weer open gingen hebben we met z’n allen allerlei klusjes gedaan en de zalen opgeknapt.”, vult Tonnie aan. Het leuke van het vrijwilligerswerk is de ontmoeting met de mensen plus dat het heel dankbaar werk is. We zagen de eerste ochtend onder meer ook mevrouw Molenaar (96) weer zitten. Haar man, inmiddels al weer18 jaar terug overleden, was een van de oprichters van de Leeuwerik. “Samen zijn we vele jaren actief geweest als vrijwilliger”, vertelt ze. “Er is toen ook een breigroep gestart, maar die is nu opgeheven. Dat wil zeggen: men komt nog steeds bij elkaar, maar ieder doet wat hij/zij leuk vindt, zoals kaarten maken en borduren”. Ze vindt het leuk weer naar de Leeuwerik te kunnen. Ze heeft zich al die maanden niet echt verveeld: “ik ben dan wel alleen, ik heb m’n I-pad en daar heeft mijn zoon wat boeken in gezet, die ik graag lees”. Naast haar zit Annie in ’t Veen, die al vele jaren achter de bar staat. Ook zij bleef niet achter de geraniums zitten in de heftige coronaperiode.: “Ik heb de mensen thuis opgezocht en gezellig koffie met hen gedronken, uiteraard op keurige afstand van elkaar. Nee, ik heb me beslist niet verveeld”. In de ruimte naast de ‘koffiezaal’ zien we de biljarters actief bezig. De mannen zijn met frisse moed weer begonnen. Leidinggevende Dirk Luijendijk heeft er weer plezier in. Na 25 jaar actief te zijn geweest voor de Historische Vereniging in Bleiswijk, zocht hij de biljartgroep in de Leeuwerik op en werd zelfs een soort ‘voorzitter’ van de club. “We zijn gestart met een beperkt aantal deelnemers. Er staan 14 stoelen klaar en als die bezet zijn, mag er niemand meer bij. Dat is het maximum aantal vanwege de coronaregels. Om de beurt kunnen ze biljarten”, aldus Dirk, die in de voorbije maanden veel met zijn echtgenote heeft gefietst en gewandeld. “Je moet, gezien onze leeftijd, wel actief blijven en aan je conditie werken!”. Heel belangrijk vindt hij, dat mensen zich aan de regels houden. We zagen 3 augustus dus alleen maar blije gezichten in de Leeuwerik. Laten we hopen dat de activiteiten kunnen blijven doorgaan en er langzaamaan meer deelnemers kunnen komen.