zaterdag 8 augustus 2020 | week 32
Home » Algemeen » Activiteit voor jonge mantelzorgers

Activiteit voor jonge mantelzorgers

Activiteit voor jonge mantelzorgers

Bergschenhoek – Vrijdag 7 juni organiseerde Welzijn Lansingerland voor de eerste keer een dag voor jonge mantelzorgers. Acht jongens en meiden hadden zich opgegeven. Samen met een vriend of vriendin kwamen zij om 16.00 uur naar Outdoor Valley. Ze werden daar opgevangen door Bianca van Eeden en Linda Jukema van Welzijn.

Marianne Karsemeijer

De deelnemers konden kiezen uit een vlot bouwen en survival of klimmen. Door de slechte weersverwachting werd dit uiteindelijk klimmen voor iedereen. In het nieuwe gebouw van Outdoor Valley kregen de deelnemers eerst iets te eten en te drinken om hun energie niveau op peil te brengen. Daarna werden ze door medewerkers van Outdoor Valley naar de klimhal gebracht. Ze kregen allemaal een klimtuig aan en na de aanwijzingen van een instructeur mocht iedereen een klimroute gaan proberen. Spannend, maar erg leuk om te doen. Om 18.30 u. werd de middag afgesloten met een hapje en een drankje.

Enthousiast

Jonge mantelzorgers zijn jongeren tussen de 8 en 24 jaar, die in hun thuissituatie te maken krijgen met langdurige ziekte, handicap of verslaving van een familielid. Vaak delen ze in de zorg voor hun familielid. Als blijk van waardering voor deze jongeren heeft Welzijn deze activiteit georganiseerd. Linda vertelt dat er wel een week van de mantelzorg bestaat, maar in Lansingerland werd er nog niets gedaan voor jonge mantelzorgers. Welzijn is toen gaan informeren bij de gemeente of hier iets aan gedaan kon worden. De gemeente reageerde direct enthousiast. Deze activiteit is een eerste poging om iets te doen voor deze groep mantelzorgers. Het is niet makkelijk om deze groep te bereiken. Er zijn bij de gemeente geen statistieken over het aantal jongeren dat een zorgtaak heeft. Via de scholen heeft Welzijn geprobeerd deze jongeren te bereiken. Ook hebben ze organisaties die werken met jeugd en gezinnen benaderd, zoals Centrum Jeugd en Gezin en Kwadraad. Ook in de media is er aandacht aan besteed. “Het is een eerste opzet”, zegt Bianca. “Ons plan is om elk jaar een activiteit te organiseren. We hopen dat de jongeren het vandaag leuk vinden en dat we de volgende keer meer jongeren mogen ontvangen”.