dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » We doen het samen
De Paardestal doneerde de bloemen.

We doen het samen

We doen het samen

Lansingerland – Op 4 mei, de dag van dodenherdenking, heeft Heel Lansingerland Helpt aandacht en nabijheid willen geven aan mensen in Lansingerland die onlangs hun man of vrouw hebben verloren en te maken hadden met een corona-afscheid. Er kon slechts een beperkt aantal mensen bij het afscheid zijn, er was geen mogelijkheid tot condoleren na afloop en de o zo noodzakelijke arm om de schouder moest ontbreken. Dat maakt een afscheid extra zwaar.

De nabestaanden die hiermee te maken hadden, konden door inwoners van Lansingerland genoemd worden. Tevens was gevraagd aan inwoners om kaartjes met woorden van medeleven in te leveren. Detail hierbij is dat ook minister Carola Schouten een persoonlijk kaartje schreef, uit medeleven en om sterkte te wensen in deze tijd. Deze kaarten zijn door mensen met een luisterend oor en een warm hart persoonlijk bezorgd bij de nabestaanden, samen met een grote bos kleurrijke bloemen van Renate’s Bloembindkunst uit Bleiswijk. Deze bloemen werden geschonken door goededoelen-kringloopwinkel De Paardestal uit Berkel en Rodenrijs. Voor Heel Lansingerland Helpt is deze aandacht een blijk van hun motto: In Lansingerland doen we het SAMEN. Het maakt het niet makkelijker maar wellicht wel draaglijker, door te weten dat velen meeleven.

Ook minister Carola Schouten deed aan de actie mee.

Mooie reacties

De meeste nabestaanden werden eerst gebeld of ze een dergelijk blijk van aandacht zouden kunnen waarderen. Daar werden al hartverscheurende verhalen met betrekking tot het afscheid nemen gedeeld. En ook de bloemen en kaarten wilde men graag in ontvangst nemen. Een reactie was bijvoorbeeld van de echtgenote van iemand die jarenlang op 4 mei een krans legde bij dodenherdenking. Of een andere nabestaande die zei dat zij en haar man juist zo graag bij De Paardestal kwamen snuffelen en dit symbool dus erg mooi vonden. Of een spontane, ontroerde, reactie na het bellen: “hier krijg ik kippenvel van”. Uiteraard waren er bij de persoonlijke bezorging en de gesprekken die daarbij ontstonden, ook mooie momenten en werden er verhalen en herinneringen gedeeld.

Gedicht

Mevrouw Riet Moerman die onlangs haar man, de heer Huibert Moerman, verloor heeft een gedicht geschreven. Met haar toestemming mag dit gedicht en deze typerende woorden geplaatst worden. Het geeft heel goed weer hoe het afscheid nemen en het medeleven beleefd wordt.

Wanneer je in deze Coronatijd
Een heftig verlies lijdt,
Is dat dubbel zo zwaar.
Ik bedoel maar:
Afstand bewaren, tranen sparen,
Naar een arm om je heen verlangen
Geen bezoek mogen ontvangen.
De begrafenis regelen: digitaal.
Geen condoleance; weg allemaal.
Een kerkdienst zonder mensen
Die je heel veel sterkte wensen,
Dit is mijn ervaring, mijn verhaal.
Maar toch niet helemaal.

Uw hartelijk medeleven
Heeft mij kracht en moed gegeven.
In deze zeer moeilijke dagen,
Wist ik mij door uw gebed gedragen.
Ook de vele kaarten die ik ontving,
Waren een troostrijke bemoediging.
Heel veel dank daarvoor.

Heel Lansingerland Helpt zal de komende tijd nog een aantal weduwen en weduwnaars bezoeken. Daarvoor is het wenselijk dat hun naam doorgespeeld wordt naar heellansingerlandhelpt@gmail.com.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie