maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Sport » Coronavirus zet het amateurvoetbal buitenspel
Lansingerland - Na de vorige week dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland.

Coronavirus zet het amateurvoetbal buitenspel

Coronavirus zet het amateurvoetbal buitenspel

Lansingerland – Na de vorige week dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland.

Rien Kuyvenhoven

Voor de clubs uit Lansingerland zal het altijd een vraagteken blijven in welke klasse zij komend seizoen zouden uitkomen als het balletje wel had blijven rollen. BVCB hoeft zich geen zorgen meer te maken want door deze maatregel is het eersteklasserschap gewaarborgd. TOGB daarintegen had een riante positie met kansen op promotie naar de hoofdklasse, maar zal nu ook volgend seizoen in de eerste klasse uitkomen.
De zaterdagafdeling van TOGB mag volgend seizoen voor de derde maal proberen de vierde klasse achter zich te laten.
CVV Berkel en het Bleiswjkse Soccer Boys stonden zo goed als zeker op een veilige plaats in de zaterdag tweede klasse.

Snel besluit

Door de nieuwe overheidsmaatregelen was het in ieder geval niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder ging wegen. We hebben kunnen vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door snel de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”

Geen eindstanden

​​​​​​Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Contact met belangenorganisaties

Van der Zee verder: “Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.”
Derhalve zal de KNVB er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. “Hierin zal vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs”, aldus Van der Zee.

Check Also

Spits Roland Bergkamp stopt met voetballen

Bergschenhoek - De balvaste spits Roland Bergkamp heeft VV Katwijk verzocht om zijn nog een jaar doorlopende contract te ontbinden. VV Katwijk heeft na vele gesprekken het verzoek van de inwoner van Bergschenhoek ingewilligd, ondanks dat de club de beslissing ten zeerste betreurt.

Geef een reactie