maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Red een plant (van de vuilnisbelt)!
Nu we binnen zitten is het extra genieten van een plant.

Red een plant (van de vuilnisbelt)!

Red een plant (van de vuilnisbelt)!

Bleiswijk – De sierteeltsector dreigt om te vallen. Deze periode kan veel bedrijven de kop kosten. Met een dubbel gevoel worden planten weggegeven, en initiatieven opgezet om de sierteelt te steunen: ‘weggeven is beter dan weggooien’.

Ook kweker Bram Breugem van BB Plant moet planten weggooien, rond de 30.000 (!) per week. Dochter Caroline kan niet toekijken hoe deze gezonde planten in de vuilcontainer belanden. Samen met haar broers probeert ze de schade te beperken door ze aan consumenten tegen kostprijs aan te bieden.

Vrees voor de toekomst

Zo vreest Caroline (28) voor de toekomst van het familiebedrijf uit Bleiswijk dat door haar vader Bram Breugem wordt gerund: ‘’We zijn een klein bedrijf dat na een moeilijke periode net weer begon op te bloeien. Dit jaar leek nog wel zo veelbelovend, en dan komt de klap. Op dit moment zijn we prachtige, gezonde planten aan het weggooien, en dat breekt mijn hart’’, aldus Caroline.
Calla is een dure plant en het hele kweekproces duurt al snel zo’n 2 jaar. Ook kunnen de planten niet lang in de kas blijven; ze moeten nu de deur uit. ‘”Bovendien zitten we midden in het hoogseizoen; deze periode is van cruciaal belang voor het voortbestaan van niet alleen ons bedrijf, maar voor de hele sierteeltsector.”

Liever weggeven dan weggooien

De familie Breugem probeert waar mogelijk de planten een andere toekomst te bieden dan de container. “Mijn moeder brengt al planten langs bij zorginstellingen, vrienden en familie. Mijn broers en ik willen ook ons steentje bijdragen om onze calla’s een nieuw thuis te geven. Zo kwamen we op het idee om in de omgeving dozen calla’s tegen kostprijs te verkopen. Naast het weggegeven van planten willen we natuurlijk ook het bedrijf van onze vader helpen. We maken er liever iemand mee blij dan ze weg te gooien. Het mooie is wel dat we merken dat juist in deze tijd mensen planten extra waarderen. Als je toch thuis moet zitten, dan liever in een huis vol groen en vrolijke kleuren’’, aldus Caroline die tot slot aangeeft, dat mensen ook door het kopen van een bosje bloemen bij de supermarkt of bloemenwinkel de sierteelt steunt.
Via de webshop van BB Plant red je zes calla’s voor € 13,- en een doos met 12 calla’s voor € 25,-. Dit is de kostprijs van de plant en kan worden gezien als onkostenvergoeding. In Rotterdam en omstreken wordt gratis bezorgd.
Heb je er een ander bedrag voor over? Of weet jij een goede bestemming voor de planten, zoals een verpleeg- of bejaardentehuis? Laat dit weten via sales@bbplant.nl.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie