maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Afdeling Bleiberg start weer viscursus voor de jeugd
Kees Hulst en Leo Krijgsman hopen veel kinderen op de viscursus te verwelkomen.

Afdeling Bleiberg start weer viscursus voor de jeugd

Afdeling Bleiberg start weer viscursus voor de jeugd

Bleiswijk – De visspullen staan al op tafel bij Leo Krijgsman en met alle plezier vertelt hij dat Hengelsportvereniging Groot Rotterdam, waar afdeling Bleiswijk onder valt, ook nu weer start met een Jeugdviscursus. Collega ‘sportvisser’ Kees Hulst is ook bij het gesprek aanwezig.

John Hofman

Afdeling Bleiswijk met als naam ‘de Bleiberg’ bestaat al vanaf 1957. De afdeling heeft visrecht in heel Lansingerland en telt zo’n twintig wedstrijdvissers. Er worden per jaar twee competities georganiseerd. Die worden gehouden in de regio en bovendien is er een zaterdagcompetitie die verder weg gaat, bijvoorbeeld naar Amsterdam of Alblasserdam.
Er worden al dertig jaar viscursussen aan kinderen gegeven, dit in samenwerking met IJsclub Bleiswijk, van wie ze de lessen mogen geven in het clubgebouw aan de Lange Vaart.
De cursus kost slechts € 7,50 voor vier avonden. Leo: “De deelnemers krijgen daarbij het bijbehorende werkboek ‘Vissenschool Zoetwatervissen’ en maken zelf hun vistuigje. Ook leren ze hoe ze de hengel moeten optuigen. Aan het eind van de cursus mogen al die spullen mee naar huis worden genomen; plus het diploma!”
“De cursus wordt gehouden als promotie van de hengelsport”, vult Kees aan, “maar we hebben er zelf ook veel plezier in.” Tijdens de cursus wordt ook meer algemene informatie over vissen, waterdieren en waterplanten gegeven. “Maar je leert ook hoe je een gevangen vis behandelt. Pak een gevangen vis nooit met droge handen beet. Dan beschadig je de slijmlaag op de huid”, licht Kees toe. Ook het onthaken en terugzetten van de gevangen vis komen aan bod.

Praktijk

De laatste cursusavond gaan ze allemaal naar de Lange Vaart om te gaan vissen. Er worden dan enkele prijzen beschikbaar gesteld. Daarna volgt de diploma-uitreiking. “Bovendien organiseren we nog vier wedstrijden op de woensdag.” De cursisten worden in groepjes van vier ingedeeld en er zijn vijf ‘leraren’ beschikbaar. Leo weet nog te vertellen dat de kinderen de avond voor de wedstrijd meestal wat gespannen zijn en slechter slapen die nacht.
“De hengels die ze krijgen kunnen we voor een vriendenprijsje kopen bij Hengelsportwinkel Oostland aan de Plaats in Bleiswijk”, zegt Kees.
De Jeugdviscursus vindt plaats op de dinsdagavonden 24 en 31 maart, en op 7 en 14 april in IJsclubgebouw de Sneeuwbal, Lange Vaart 17 in Bleiswijk, van 19.30 tot 20.30 uur. De vier viswedstrijden zijn op de woensdagavonden 22 en 29 april, 6 en 13 mei, van 19.00 tot 20.30 uur. Aan deze wedstrijden mogen ook andere kinderen meedoen (jonger dan 14 jaar).
Aanmelden voor de viscursus en de wedstrijden kan bij Leo Krijgsman, tel. 06 – 50275611. Ook zullen er nog aanmeldingsformulieren op de basisscholen in Bleiswijk worden uitgedeeld.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie