zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » Algemeen » Rode Kruis in actie tegen verspreiding Coronavirus
Regio - Het Rode Kruis opent giro 7244 om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Hulpverleners werken de klok rond en geven voorlichting, verlenen psychosociale hulp en ondersteunen ziekenhuizen. Mensen in landen waar de gezondheidszorg al overbelast is, verdienen extra aandacht.

Rode Kruis in actie tegen verspreiding Coronavirus

Giro 7244 geopend

Rode Kruis in actie tegen verspreiding Coronavirus

Regio – Het Rode Kruis opent giro 7244 om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Hulpverleners werken de klok rond en geven voorlichting, verlenen psychosociale hulp en ondersteunen ziekenhuizen. Mensen in landen waar de gezondheidszorg al overbelast is, verdienen extra aandacht.

In december dook er een nieuw type coronavirus op in Wuhan, China. Het virus sloeg al snel over naar andere landen, ook buiten Azië. Inmiddels is het coronavirus in 26 landen gesignaleerd en zijn wereldwijd tienduizenden mensen besmet. Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is.
Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze helpen met juiste voorlichting over hygiëne; het vervoeren van patiënten in ambulances; uitdelen van hulppakketten aan mensen in quarantaine; uitdelen van ontsmettingsmiddelen en psychosociale hulp.
Landen waar al een crisis is zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal. In totaal is er 30 miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd op te schalen.

Mondkapje

Hoe verklein je de kans op besmetting met het coronavirus en wat doe je als je besmet bent? Moeten we een mondkapje op?
Mondkapjes helpen alleen als je speciale exemplaren gebruikt die neus en mond goed bedekken. Ze zijn een aanvulling op andere maatregelen zoals grondig handen wassen. Zorgverleners krijgen het advies mondkapjes te gebruiken als ze in aanraking komen met patiënten die (mogelijk) het coronavirus hebben. Dit geldt ook voor familieleden die thuiszorg bieden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die symptomen vertonen, maskers dragen om het risico op verspreiding te verkleinen.
Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen?
Er is een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:
– Was regelmatig je handen met zeep (minimaal 20 seconden)
– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
Reis je naar een land met het coronavirus? Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen: vermijd contact met boerderijdieren, houd afstand van mensen met griepverschijnselen en was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Wat te doen?

In Nederland is op dit moment geen coronavirus. Bijna alle patiënten die het nieuwe coronavirus hebben, zijn in Wuhan (China) geweest. Het kan natuurlijk dat iemand die daar besmet is naar Nederland komt. Kom je net terug uit China en heb je luchtwegklachten en koorts? Neem dan contact op met de huisarts en meld dat je in China bent geweest. De kans is heel klein dat mensen in Nederland het coronavirus hebben. Zeker als ze niet net terugkomen uit Wuhan in China.
Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten nu ook in Europa, zoals in Italië, mensen ziek zijn geworden door het coronavirus. Het Rode Kruis onderhoudt contact met overheidsinstanties en staat klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.
Voor meer informatie over het coronavirus kun je ook terecht op de site van het RIVM.
Bron: website Rode Kruis.

Check Also

Hoe werkt De Heraut App

Geef een reactie