zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » fbpost » Met een frisdrankblikje naar de planeet Mars
De Wolfert-scholieren achter Project Meteor: Lianne Weber Julia Bertsch Bas van der Meulen Wouter Bronkhorst en Lianne van den Broek (v.l.n.r.). Foto: Arie van Driel.

Met een frisdrankblikje naar de planeet Mars

Project Meteor:

Met een frisdrankblikje naar de planeet Mars

Bergschenhoek – De vraag op zich is even simpel als overdacht: Hoe is het met de vochtigheid van de bodem op de planeet Mars gesteld? Het antwoord moet 17 april komen van vijf leerlingen van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek: Lianne Weber, Julia Bertsch, Bas van der Meulen, Wouter Bronkhorst en Lianne van den Broek. Samen vormen zij Project Meteor en nemen zij als team deel aan de CanSat-competitie; een initiatief van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA).

Arie van Driel

Vorig jaar oktober kwam Julia met het idee om deel te nemen aan deze wedstrijd voor scholieren uit de bovenbouw (havo en vwo) van het voortgezet onderwijs. In docent Hans van der Gaag vond ze al snel een medestander. Niet veel later volgden haar vier mede-leerlingen en kon er aan de competitieopdracht om een frisdrankblikje (Can) om te bouwen tot satelliet (Sat) worden begonnen. Vervolgens werd het onderzoeksvoorstel geschreven en werd de missie (Mars en water, dus) benoemd.
Julia (6 vwo): “We wilden per se een actueel onderwerp en kwamen vrij snel bij Mars uit. Er zijn namelijk heel veel vragen over water op die planeet”.
De officiële lanceerdag van de CanSat-competitie is op 20 maart. Of de satelliet met onder meer een ingebouwde soil-moisture sensor (vochtigheidssensor) van Project Meteor dan ook daadwerkelijk de lucht ingaat, is nog even afwachten. Een plekje in een van de twee raketten die de satellieten lanceren, is slechts voorbehouden aan de tien beste (van in totaal 35) teams. Na een mislukt ‘voorseizoen’ moet het kwintet van het Wolfert Lyceum nog volop aan de bak om de top-10 te bereiken.

Arduino Nano

Zo moet uiterlijk 27 februari de ‘papieren uitvoering’ in 3D getekend en geprint zijn; wat de vorige keer mislukte. Op de testdag zou een drone de CanSat van een hoogte van 100 meter laten vallen zodat de satelliet al dalend haar missie kon uitvoeren. Door het slechte weer werd die dag echter afgelast en doorgeschoven naar 5 februari. Maar toen ging het vlak voor de lancering mis met de Arduino Nano, het onderdeel dat alles in de CanSat regelt. Bas (6 vwo), net als de anderen behept met het ruimtevaartbacil: “Uiteindelijk hopen we toch nog een plekje in de top-10 te veroveren. De tijd dringt, maar we zijn in elk geval flink bezig met het bedenken van oplossingen.”
Het vinden van die oplossing doen de teamleden overigens ieder op hun eigen terrein. Lianne Weber (6 vwo): “Iedereen heeft zijn of haar taak of taken. Op die manier is er duidelijkheid over wie precies wat doet en kunnen daarover geen misverstanden ontstaan. En als groep vullen we elkaar aan”. Zo zijn soldeerkunstenares Lianne van den Broek en Wouter (beiden 5 vwo) bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de antenne en alles wat daarmee samenhangt. Lianne van den Broek: “Mijn app houdt het aantal dagen bij waarop we aan ons project hebben gewerkt. 126 dagen op dit moment. Omgerekend in uren kom je al snel op zo´n 400 uur uit”.

Sponsoring

Project Meteor is te volgen op Instagram en twitter onder de naam @nlprojectmeteor. Daarnaast zijn sponsors en donateurs van harte welkom. Informatie hierover kan worden aangevraagd via cansatwolfert@gmail.com .

Check Also

Wethouder Ankie Van Tatenhove: “Zorg ook goed voor uzelf, we hebben u nog een tijd hard nodig.”

Geef een reactie