zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » Nieuws » Jamila mag naar volgende ronde Nationale Voorleeswedstrijd
De kampioenen van de verschillende scholen met in de stoel de winnaar van de lokale voorronde Jamila van Brakel.

Jamila mag naar volgende ronde Nationale Voorleeswedstrijd

Leerling van Anne Frankschool de beste

Jamila mag naar volgende ronde Nationale Voorleeswedstrijd

Lansingerland – Twaalf basisscholen uit Lansingerland stuurden donderdag 13 februari een van hun leerlingen door naar de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze waren de kampioenen van de eerder georganiseerde schoolrondes en gingen het die dag opnemen tegen elkaar. De beste kon rekenen op deelname aan de volgende ronde: de regionale kwartfinale op 18 maart in Voorburg.

Trees Borkus-Henskens

De beste reden om mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd is om het enthousiasme bij kinderen voor het lezen van boeken te stimuleren. Het wedstrijdelement blijkt voor leerlingen in groep 7 en 8 heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk. Wie weet zit De Nationale Voorleeskampioen 2020 wel op een school in Lansingerland.

Eigen keuze

De twaalf leerlingen konden allemaal zowel een eigen boek als een eigen fragment daaruit kiezen om voor te lezen. Ditmaal werd de voorronde georganiseerd in Jeugdpunt De Driesprong te Bergschenhoek, omdat de gebruikelijke locatie in het Wolfert Lyceum in verband met bouwwerkzaamheden dit jaar niet beschikbaar was. Nadat de kandidaten en hun meegekomen fans een plekje hadden gevonden kon de wedstrijd beginnen. Op het toneel stond de grote voorleesstoel waar de leerlingen om de beurt in plaats mochten nemen. Zes voor en zes na de pauze. In de zaal had ook een driekoppige jury plaatsgenomen onder voorzitterschap van wethouder Kathy Arends. Zij kregen de moeilijke taak een winnaar aan te wijzen.

Grote variatie

Er bleek een grote variatie in zowel de keuze van de boeken als het voorlezen. De een las op een rustige manier, de ander snelde door de tekst heen en een volgende gebruikte stemmetjes om de tekst nog spannender te maken. Opvallend dit jaar was het ruime aantal jongens dat deelnam; dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waarin de meisjes altijd ver in de meerderheid waren en er soms zelfs maar één jongen de schoolronde als kampioen haalde. De lezers begonnen allemaal met een korte inleiding van het boek en vervolgens met het voorlezen van het fragment dat zij kozen. Het voorlezen mocht tussen de drie en vijf minuten duren en dat verliep bij iedereen naar wens. Aan het einde van de middag trok de jury zich terug om de punten bij elkaar te tellen om een winnaar aan te kunnen wijzen. “Jullie zijn voor ons allemaal winnaars!” was de overtuiging van de jury bij monde van de wethouder. “We hebben er samen met een zaal vol belangstellenden van genoten. Maar eerlijk is eerlijk; er kan er maar één de beste zijn en daar waren wij het als jury unaniem over eens. De winnaar van dit jaar is Jamila van Brakel van OBS Anne Frank uit Bleiswijk”, waarna een luid applaus volgde. Alle deelnemers ontvingen een oorkonde voor hun deelname en een leuk presentje van de bibliotheek. Na de kwartfinale in Voorburg volgt woensdag 8 april de provinciale halve finale in Rotterdam en de landelijke finale op woensdag 27 mei.

Check Also

Wethouder Ankie Van Tatenhove: “Zorg ook goed voor uzelf, we hebben u nog een tijd hard nodig.”

Geef een reactie