zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » Nieuws » Vertrekkend wethouder Abee ‘blijft Lansingerland volgen’
Van Lansingerland naar Westland; het blijft groei en bloei voor de vertrekkend wethouder.

Vertrekkend wethouder Abee ‘blijft Lansingerland volgen’

Vertrekkend wethouder Abee ‘blijft Lansingerland volgen’

Lansingerland – Na ruim vijf jaar als wethouder actief te zijn geweest in, voor en met de gemeente Lansingerland nam wethouder Albert Abee (CDA) vorige week afscheid van de mensen waar hij die jaren nauwe banden mee opbouwde. “Hij heeft gedaan waarvoor we hem hebben gevraagd. Die klus is geklaard en dat is fantastisch,” aldus burgemeester Pieter van de Stadt tijdens de afscheidsreceptie in het gemeentehuis.

Trees Borkus-Henskens

Abee kwam toen Lansingerland aan de grond zat en het vertrouwen niet groot was. Hij werd binnengehaald om de portefeuille financiën op orde te krijgen. Van de Stadt: “Het bleek de juiste man op de juiste plek. Hij heeft er keihard aan getrokken en we staan er met elkaar financieel nu weer goed voor.”

Brede portefeuille

Naast financiën – onder andere van grondzaken – boog Albert Abee zich tevens over duurzaamheid en de glastuinbouw. Met name de glastuinbouw zette hij zowel regionaal als nationaal en internationaal verder op de kaart. “In China bijvoorbeeld staat Lansingerland bekend als ‘de parel van Zuid-Holland’. Westland (de plek waar de wethouder nu aan het werk is gegaan) kan dan wel het grootste kassengebied zijn, maar Lansingerland is het meest innovatief!,” glunderde de burgemeester met een schuin oog naar de Westlanders die tijdens de receptie eveneens in de rij stonden om hun nieuwe wethouder te feliciteren.
“Maar wat laat onze vertrekkende wethouder achter. Hij heeft mede de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van Wilderszijde waar 3000 woningen gebouwd gaan worden. Hij speelde een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van Berkel Centrum, van Bleizo en Oudeland. We vinden het jammer dat hij weggaat en waren nog graag twee jaar met hem verder gegaan tot zijn pensionering, maar hij vindt ongetwijfeld z’n drive in een nieuwe functie.” Van de Stadt wenste hem veel plezier en succes. “En als je wilt uithuilen ben je hier altijd welkom!”

Voorbij gevlogen

“De tijd is voorbij gevlogen,” keek vervolgens fractievoorzitter van het CDA Matthijs Ruitenberg op de achterliggende jaren terug. “In een toen instabiele gemeente Lansingerland die onder toezicht stond gingen we op zoek naar een wethouder die orde op zaken kon stellen. Zo kwamen we bij Albert Abee terecht. Iemand met ondernemersbloed, met bestuurlijke ervaring, natuurlijk ontzag en kennis van zaken. We hebben er nooit spijt van gekregen dat we hem als onze wethouder hebben gekozen. Hij zette orde op zaken in grondposities waar we nooit meer vanaf dachten te kunnen komen, er kwam snel internet, de eerste stappen werden gezet naar een Lansingerlandse railterminal, hij zette zich onvermoeibaar in voor de ondernemers en maakte kennis met een nieuwe liefde; de glastuinbouw. Met daarin de grote kracht van de ondernemers. Hij werd de ambassadeur van die glastuinbouwondernemers. Lansingerland heeft de modernste bedrijven. Westland heeft nog een inhaalslag te maken, maar de wethouder gaat daar vast succes krijgen; daar heb je lef voor nodig! Er wacht hem daar een uitdagend dossier.”

Geen idee

“Lansingerland??? Ik had geen idee!!” bekende Abee als reactie op de voorgaande speeches. “Ik ging er kennis maken en het klikte. Er was sfeer en vertrouwen. Maar mensen om mij heen die er verstand van hadden opperden al snel ‘waar begin je aan’ en ‘weet je het wel zeker’. De inzet was om iets te doen dat meer was dan alleen maar winst. Met elkaar de democratie in stand houden en er samen met de ondernemers de schouders onder zetten. Die ondernemers toonden positieve inzet ten opzichte van de politiek en daarmee konden we samen goede slagen maken. Want je hebt altijd meerdere partijen nodig en vertrouwen om iets te kunnen bereiken. Ik ga Lansingerland met spijt verlaten, maar ik weet dat Westland hetzelfde virus heeft qua politiek. Het is een soortgelijke gemeente, maar ik blijf met veel plezier Lansingerland volgen.”

Check Also

Wethouder Ankie Van Tatenhove: “Zorg ook goed voor uzelf, we hebben u nog een tijd hard nodig.”

Geef een reactie