vrijdag 3 april 2020 | week 14
Home » fbpost » Enthousiasme maakt mooi evenement van Lansingerland Run
De jeugd mocht het spits afbijten tijdens de Lansingerland Run. Foto: Rob Veldkamp.

Enthousiasme maakt mooi evenement van Lansingerland Run

Rob de Hair: “We hebben de juiste beslissing genomen”

Enthousiasme maakt mooi evenement van Lansingerland Run

Berkel en Rodenrijs – Wat verleden jaar als een probeersel begon, staat nu stevig in de schoenen. De Lansingerland Run had vorig jaar al een aantrekkingskracht met ruim veertienhonderd lopers. De editie van zondag 16 februari moet de organisatie tot tevredenheid hebben gestemd. Met het bordje ‘uitverkocht’ trokken 2500 deelnemers de ‘stoute’ schoenen aan. Beginners en geoefende lopers en vooral ook jeugd stonden aan de start.

Rien Kuyvenhoven

Het evenement, dat rondom Winkelcentrum Het Gouden Hart plaatsvindt, is nu al niet meer weg te denken als een jaarlijks sportief gebeuren. Mede ook door de inbreng van de Kidsloop van BijDeHand Kinderopvang. Onder het motto bewegen en plezier maken was de opening vooral bij de jongste kinderen aandoenlijk om te zien. Regen en wind, het deerde de jongste lopertjes niet. De kinderen barstten van het enthousiasme want een heuse medaille en bidon van de sponsor van de Kidsloop BijDeHand verdienen, komt niet elke dag voor. Een warming-up door de cheerleaders van de Dynamite Cheer Academy uit Lansingerland ging aan hun loop vooraf. Drie groepen in verschillende leeftijdsklassen gingen van start. De medewerkers van de kinderopvang stonden bij de finish paraat voor de eerste opvang.

Gestopt

Daarna volgde de 4 kilometer met 275 deelnemers met een grote diversiteit wat betreft leeftijd. Met bijvoorbeeld lopers uit Lansingerland en de regio die na een actieve tijd als sporter in beweging willen blijven. Zoals Jan van Klaveren (74), ooit voetballer bij zowel TOGB als CVV Berkel, die het lopen als een uitdaging ziet om fit te blijven. De Berkelaar werd bij zijn oud-teamgenoten bij voetbalclub Berkel beroemd om de zakken krentenbollen die hij wekelijks tijdens de rust uitdeelde. Enkele jaren geleden stopte hij als voetballer bij de veteranen van Berkel en hij nam zich voor iedere week aan een loop mee te doen. “Altijd een afstand tussen de vijf en tien kilometer”, aldus Van Klaveren die vertelde dat zijn suikerziekte, en mede doordat hij is afgevallen, zo goed als verdwenen is.
“Regen of wind, dat kun je verwachten in deze tijd van het jaar”, weet hij. Diep denkend herinnert hij zich nog hoe het in 1963 rond deze tijd was. “Toen stonden we op deze datum op de schaats voor een toertocht bij Alblasserdam. Was je in die tijd aan het lopen dan kreeg je te horen ‘ze hebben hem al’, tegenwoordig krijg je applaus. Dat maakt het erg leuk!”

Vijftig

Ondertussen liet de organisatie de diverse afstanden om beurten aan het vertrek komen en starten. Iedere loper met zijn eigen bedoelingen. Vooral ook lopers die de Lansingerland Run beschouwen als voorbereiding op de marathon van Rotterdam op 5 april. Zoals Raymond Visser en Gerben Braat die aangestoken zijn door hun vriend ‘Dikkie’ (Maasland, red.) die de kwart marathon ging lopen en met wie zij samen met veertien kampleiders van hun club CVV Berkel meegingen. Raymond Visser: “We lopen nu twee jaar halve marathons door heel Nederland, zelfs op Ameland”. Gerben Braat hierover: “Dit jaar lopen we de gehele marathon in Rotterdam. We worden allebei dit jaar vijftig en je moet toch ook eens een keer gek doen, vandaar”.
Terwijl de meeste lopers puffend binnenkwamen kon de organisatie ook niet anders dan tevreden zijn over deze dag die van de deelnemers meer gevraagd had dan normaal. Het door De Groenzoom uitgezette parcours met de straffe wind tegen werd een uitputtingsslag. Toch werden er fraaie tijden gelopen en toplopers uit de atletiekwereld zetten sterke tijden neer. Om met de woorden van een 30 kilometer loper te spreken: “Het is nu eenmaal zo en je moet ook niet alles cadeau krijgen. Niet zeuren, we hebben de helft van de loop ook de wind in de rug gehad”.
Voor de organisatie kon deze dag niet stuk. Rob de Hair, als mede-organisator de drijvende kracht achter het sportspektakel: “Vanaf donderdag wist ik zeker dat deze dag kon doorgaan. We hebben weerman Leen de Koning in de arm genomen. Die gaf aan, dat het weer niet zou worden zoals werd voorspeld. En daar hebben we ons aan vastgehouden. En kijk, hij heeft het goed gezien. We hebben in ieder geval de juiste beslissing genomen.”

Check Also

Een opsteker van CVV Berkel

Een opsteker van CVV Berkel Berkel en Rodenrijs – Omdat niemand momenteel naar de voetbalclub …

Geef een reactie