zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » Algemeen » Melanchthon Berkroden sluit aan bij NLdoet
Leerlingen en docenten zetten zich in tijdens NLdoet.

Melanchthon Berkroden sluit aan bij NLdoet

Melanchthon Berkroden sluit aan bij NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert ieder jaar in maart NLdoet, de grootste laagdrempelige vrijwilligersactie van Nederland waar iedereen aan kan deelnemen. Ditmaal is NLdoet op 13 en 14 maart.

In voorbereiding op NLdoet is het VIP volop in de weer met het leggen van contacten. Bij lokale clubs, verenigingen, organisaties die aan kunnen geven (dat kan nog steeds!) dat helpende handen op een of beide dagen heel welkom zijn.
Melanchthon Berkroden meldde zich dit jaar als deelnemer. Op vrijdag 13 maart zetten alle tweedeklassers – 180 in totaal – zich als vrijwilliger in op diverse locaties, verspreid over Lansingerland. “We hebben al langer contact met het VIP om activiteiten te zoeken voor onze leerlingen en zo de jongeren in het vrijwilligerswerk te betrekken,” vertelt Ramona Langeveld, binnen de school afdelingshoofd van klas 2. “De leerlingen kunnen allemaal twee keuzes opgeven. Het streven is om minimaal tien leerlingen per locatie mee te laten helpen.”

Lessen

“Er komen voor de voorjaarsvakantie nog wat lessen over vrijwilligerswerk,” weet Fiene uit klas 2. Ja, ze vindt het wel leuk deel te nemen aan deze bijzondere dag. “Ik help soms mijn stiefvader in zijn zaak. Het is niet alleen leuk, maar je leert er ook van. Netjes met klanten omgaan, pakketten samenstellen, troep opruimen.” Klasgenootje Renée vult aan: “Onze familie helpt al enkele jaren als vrijwilligers mee bij het organiseren van een speelgoed- en kinderkledingbeurs en ik doe hier graag aan mee. En ook daar ervaar je hoe veel werk het is om iets goed te presenteren. Het zit bij ons in de familie om anderen te helpen; we doen het graag en je leert er van.” Samen met familie vrijwilligerswerk doen gaat spontaan en eigenlijk ‘vanzelf’. Maar zou je je als jongere ook bij een organisatie of vereniging aanmelden als vrijwilliger? Daar zijn ze duidelijk in: “Ik loop niet zomaar ergens naar binnen met de vraag of ze nog iemand kunnen gebruiken. Het zou een idee zijn bijvoorbeeld hier op school een bord te plaatsen waar oproepen van vrijwilligerswerk geplaatst zouden kunnen worden of bij de vereniging, zodat de jongeren het zien en weten. Social media is eveneens een optie: Daar wordt veel naar gekeken, dus dat kun je ook snel delen.”

Zaterdag

Als afsluiting van hun examenvak Mens en Gezondheid doen de 4de klassers op zaterdag 14 maart mee met NLdoet, gecoördineerd door Ingrid Oostveen. “Alle kinderen uit de buurt kunnen naar onze school komen om deel te nemen aan tal van leuke activiteiten.” Deelnemende leerling Amber: “We zetten de school open voor alle kinderen uit de buurt. Er zullen flyers worden gemaakt die hier worden verspreid, evenals op de basisscholen; met daarop meer informatie.”

Check Also

Hoe werkt De Heraut App

Geef een reactie