zondag 29 maart 2020 | week 13
Home » Algemeen » Voorstelling ’t Foetligt afgelast
't Foetligt staat weer garant voor een mooi blijspel. Foto: John Hofman.

Voorstelling ’t Foetligt afgelast

Regisseur Herman Veenman van ’t Foetligt:

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland – Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging ’t Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt ’t Foetligt de komedie in drie bedrijven ‘Vreemde vogels en rare mensen’. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

John Hofman

Het blijspel speelt zich af in een strandhuis op Ameland. Het uitzicht is uiteraard adembenemend. Op dat mooie plekje werkt Willibrord in alle rust aan zijn standaardwerk ‘Vogels in Nederland’, terwijl zijn vrouw Oena voor de illustraties zorgt. Maar de rust wordt al snel verstoord door de komst van een notaris en dat is het begin van een reeks gebeurtenissen die de toeschouwers maar gewoon over zich heen moeten laten komen. De humor ligt op straat, zeggen we dan maar.

In de huid van een ander kruipen

’t Foetligt speelt al vele jaren in Berkel en Rodenrijs en daarbuiten. Spelers kwamen en gingen, maar de afgelopen jaren is het team vrij compact gebleven. Als je eenmaal toneel speelt dan laat je dat niet zo snel los. Wat is er nu leuker om eens in de huid ‘van een ander’ te kruipen? Een keer niet jezelf zijn, maar een andere rol op je nemen. Als je je echt goed in een rol inleeft dan kun je alleen maar schitteren op het toneel, mensen laten lachen of soms zelfs huilen. Nederland kent door de jaren heen geweldige acteurs. Denk aan Ko van Dijk, Joop Doderer, Johnny Kraaykamp, allen reeds overleden maar ze hebben schitterende stukken gespeeld. Ook nu, anno 2020, hebben we een schat aan goede acteurs en actrices waar we regelmatig van kunnen genieten. Met ’t Foetligt blijven we dicht bij huis en gaat ook alle waardering naar deze vereniging die het al zo lang volhoudt en ieder jaar weer een vol Rehoboth trekt.
We staan ook even stil bij het overlijden vorig jaar van hun speler Wim Bak. Zo’n verlies moet je als vereniging uiteraard verwerken. Wim was er nog maar enkele jaren bij, maar hij vond toneelspelen geweldig en het was voor hem ontspanning naast zijn drukke werkzaamheden voor zijn eigen bedrijf.
Regisseur Herman Veenman: “Zoiets komt heel hard aan, maar we moeten verder. Dat zou Wim ook hebben gewenst. Een speler die er al jaren bij is, Loek Vijverberg, heeft besloten te stoppen. Hij blijft nog wel op de achtergrond actief met het bouwen van de decors. Dit blijspel hebben we met het huidige team spelers kunnen invullen. Ik streef er altijd naar om iedereen een rol te geven. Dat kan een kleine of grotere rol zijn. Het is altijd een uitdaging de rollen zo te verdelen, dat ze bij de juiste persoon terecht komen. Als je een rol speelt, moet deze ook geloofwaardig over komen en bij sommige spelers past bijvoorbeeld eerder een rol met humor dan een wat serieuze rol”, aldus Herman. Hij kan nu al zeggen, dat het weer twee mooie toneelavonden zullen worden.
Het geluid en licht, heel belangrijk bij toneel, wordt zoals altijd weer verzorgd door Jeroen v.d. Berg. Achter de schermen wordt er ook gewerkt: de algehele assistentie is voor Lidy Alblas en de grimage is weer in goede handen van Tanja Groeneveld.

De toneelavonden worden gehouden op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart in zalencentrum Rehoboth, Wilhelminastraat 2, Berkel en Rodenrijs. Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Kaarten kosten € 8,50 per persoon en zijn nu al verkrijgbaar bij Primera, Wilhelminastraat 3A en Maree Bouwmarkt, Noordeindseweg 152, Berkel en Rodenrijs of voor aanvang aan de zaal.

Check Also

Hoe werkt De Heraut App

Geef een reactie