vrijdag 28 februari 2020 | week 09
Home » Algemeen » Kees Hermus vindt het na 50 jaar welletjes
Met een wand vol foto’s in de kas over ’50 jaar Kees’ en een afscheid met alle collega’s en de familie sloot Kees vrijdag een 50-jarige loopbaan bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan af.

Kees Hermus vindt het na 50 jaar welletjes

Kees Hermus vindt het na 50 jaar welletjes

Bleiswijk – Hij behoort waarschijnlijk tot een van de laatste werknemers die nog kan vertellen dat hij 50 jaar bij dezelfde baas werkte: Kees Hermus. Vrijdag nam hij afscheid van zijn collega’s en het bedrijf van Plantenkweker Leo Ammerlaan (inmiddels Plantise) waar hij als 13-jarig joch naar binnen liep, er meteen aan de slag kon en er nu na 50 jaar de deur voor het laatst als medewerker sloot.

Trees Borkus-Henskens

“Na de lagere school wilde ik niet verder leren. Ik vond een baantje bij boer Leo Oosterlaan aan de Hoefweg. Tot mijn broer vertelde dat er bij Leo Ammerlaan in de kas een plekje vrij was waar ik terecht kon. Die zat toen nog met zijn bedrijf aan de Frederik Hendrikstraat bij het centrum van Bleiswijk. Toen ik binnen kwam zei Leo: hang daar je jas maar op en begin daar maar, wijzend naar een plek waar plantjes stonden. Een dag per week op maandag ging ik naar de Vormingsschool aan de Katwijkerlaan in Pijnacker.”
Ammerlaan kweekte jongen plantjes; sla, komkommer, paprika en ook perkplantjes. Voor collega’s, maar wat overbleef teelde hij zelf verder op. “Toen ik er begon waren er rond de tien medewerkers. Ik heb heel lang samengewerkt met Ben van Onna en Wim van Giessen, maar die zijn inmiddels overleden. Na een paar jaar verhuisden we naar de Munnikenweg in Berkel; toen de eerste weg die door de polder werd getrokken. Kees deed van alles binnen het bedrijf: zaaien, potten persen, watergeven. Na zeven jaar ging hij op de vrachtwagen; eerst een bakwagen en later een trailer. Aan het einde van de werkdag moest hij zich altijd melden bij Leo Ammerlaan thuis. Hij was een keer van 06.00 tot 20.00 uur onderweg naar het Friese Sexbierum, omdat er een staking was van vrachtwagenchauffeurs. Op de ritten naar Duitsland ging zijn dochter Ellen altijd mee en op zondagavond naar de veiling ging zijn gezin vaak mee naar Aalsmeer. Na 20 jaar ging Kees op de heftruck rijden. Ook dit gaf hem de vrijheid, maar wel meer contact met zijn collega’s, die wisten dat hij altijd in was voor een geintje. Iedereen leerde hem kennen als een harde werken, een fijne vent en een vraagbaak voor iedereen en altijd bereid om te helpen. Vrolijk en een beetje eigenwijs. Naast zijn werk zamelde hij jarenlang hout in voor het Huttendorp in de Jeugdspeelweek en ook voorzag hij altijd de geraniummarkt van de Lions. Leo Ammerlaan kon ook altijd een beroep doen op Kees als chauffeur van een vrachtwagen als er verhuisd moest worden. Inmiddels heeft het bedrijf de grootste vestiging op de Irisweg in Bleiswijk.

Afscheid

Tijdens de afscheidsmiddag vertelde collega Jos Woning nog een leuke anekdote: “Ik werd op de volgende wijze door Kees ingewerkt: ik zou Kees meekrijgen op de wagen tot ik vond dat het genoeg was. Dit werd een zeer korte inwerkperiode. Kees reed met mij naast zich van de Irisweg naar de Munnikenweg, draaide de wagen op Kees z’n manier in de best moeilijke laadkuil en weer terug naar de Irisweg en dit was de inwerkperiode!”
In die tijd was er nog geen TomTom maar Kees was voor de chauffeurs de KeesKees; hij maakte een mooie duidelijke tekening inclusief stoplichten. Een aantal van deze tekeningen kreeg hij bij zijn afscheid overhandigd. Daarnaast veel cadeaus waaronder een miniatuur vrachtwagen met zijn eigen foto erop. Het werd een mooi afscheid met collega’s, natuurlijk Leo Ammerlaan zelf die Kees had aangenomen, transportbedrijf F&R waar Kees veel contact mee heeft gehad en natuurlijk Bea z’n vrouw, zijn kinderen met partners en kleinkinderen.
“Ik wilde de vijftig graag volmaken, maar kies nu voor mijn gezondheid. Met wat fietsen, wandelen, een tuintje bijhouden; ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Check Also

Even voorstellen…

Lansingerland - Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland. Deze maand stellen zij het Burgermeetnetwerk Lansingerland aan u voor.

Geef een reactie