zaterdag 22 februari 2020 | week 08
Home » Regio - Lansingerland » Dit is nodig om veilig op bouwplaats te werken

Dit is nodig om veilig op bouwplaats te werken

Regio – Veiligheid op de werkvloer is van belang. Op een bouwplaats geldt dat nog veel meer. Wat is daarvoor nodig?

Herhaaldelijk een ladder op moeten of werkzaamheden doen vanaf een steiger. Het zijn werkzaamheden die op een bouwplaats dagelijks voorkomen. Voeg daar nog werken met zware machines aan toe, scherp gereedschap en groot materiaal. Wie op een bouwplaats werkt, wordt blootgesteld aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen. 

Dat betekent dat werknemers, met name bouwvakkers, hier goed van op de hoogte moeten zijn. Die bewustwording en maatregelen worden in eenVCA cursus geleerd. Op deze manier worden ongevallen op de bouwplaats zoveel mogelijk voorkomen. Veilig werken staat voorop. 

VCA training: ofwel op locatie of binnen het bedrijf volgen

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. 

Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Den Haag, als intern bij een bedrijf te volgen. Ook bestaat de mogelijkheid de cursus online te doen, de E-learning variant. In dat geval wordt er een centraal examen afgelegd. 

Belangrijk dat zzp’ers het diploma op zak hebben

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Voldoende punten? Als iemand het minimaal aantal punten heeft gehaald, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd. 

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft. 

Check Also

Een laadpaal van de gemeente

Regio – Elektrisch rijden groeit explosief en het is de verwachting dat dit nog wel …