zaterdag 29 februari 2020 | week 09
Home » Nieuws » Galerie Bleiswijk toont creatief realisme
De deelnemers aan de zevende expositie in Galerie Bleiswijk die tot en met 1 maart te bezoeken is. De entree is voor iedereen gratis.

Galerie Bleiswijk toont creatief realisme

Nieuwe expositie van acht beeldend kunstenaars

Galerie Bleiswijk toont creatief realisme

Bleiswijk – In aanwezigheid van zowel de beeldend kunstenaars als een groot aantal belangstellenden werd zondag 19 januari de inmiddels zevende expositie in Galerie Bleiswijk op feestelijke wijze geopend. De nieuwe expositie – die tot en met 1 maart gratis te bezoeken is – kreeg als thema Creatief Realisme mee en is weer even schitterend en creatief als de voorgaande.

Trees Borkus-Henskens

Werk van een achttal beeldend kunstenaars vanuit het hele land en op hoog niveau. Met een drietal uit Lansingerland. Een expositie die, zo vertelde mede-organisator Rien van der Linde tijdens de opening, enkele dagen eerder reeds werd opgebouwd met hulp van een groep vrijwilligers die hand- en spandiensten verzorgen, mede voor de exposanten. “Een feestje en een bijzonder gevoel dat we weer zoveel bijzondere kunst hier kunnen laten tonen. We doen erg ons best om er een mooi geheel van te maken en dat is ook ditmaal weer gelukt!”

Voorstellen

Voordat alle bezoekers een kijk- en geniettocht langs de werken maakten, werd eerst elke deelnemer aan de expositie voorgesteld.
Monica van Kleef presenteert onder andere foto’s uit haar laatste project ‘Wonder Woman’. Ze is opgeleid als portretschilder, maar richt zich de laatste jaren meer op fotografie. In haar benadering blijft ze echter een schilder. Lansingerland maakte al eerder kennis met haar door de foto’s van vrouwen in De Windas. Humor is haar niet vreemd. Info: www.monicavankleef.nl.
Dominique Rovers is in 1994 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in de richting Autonoom 2D, grafiek en schilderen. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op schilderen en tekenen dan op grafiek, maar het heeft beide nog steeds haar belangstelling. In de loop van de tijd is daar beeldhouwen en mozaïek aan toegevoegd. Tijdens haar studie was al zichtbaar waar zij zich het meest voor interesseert: de natuur, bloemen, planten en met name dieren. Die voeren de boventoon in Bleiswijk. Info: www.atelierrovers.nl.
Ferry Breugem is vanaf eind jaren negentig actief met de penseel en olieverf. Gestart bij Leny Nooyen, daarna Evert Schellens, Doris Drabbe en momenteel onder de inspirerende leiding van Angèle von Brixen, nog steeds actief in de vele vormen van de ambachtelijk figuratieve schilderkunst. Het meeste werk wordt vervaardigd in olieverf met als ondergrond linnen of paneel. Info: www.ferrybreugem.com.
Jaco van der Elst, al jaren lid van De Kunsttoer, hield zich het liefst bezig met analoog zwart-wit fotografie. Met nadruk op portret-model fotografie. Tegenwoordig fotografeert hij ook veel digitaal. Architectuur is momenteel een van zijn favorieten. De digitale foto’s bewerkt hij minimaal, omdat het anders meer een bewerkt plaatje is dan een originele foto. Uitgangspunten zijn lijnen en vlakken, licht en donker in kleur of zwart/wit. Info: www.kunsttoer.nl.
Gonny Mackaay maakt werk waar je vrolijk van wordt. Haar creaties staan verspreid door de galerie en bestaan uit ‘draadjes en naadjes’. Ze experimenteert met lappen, draad, jurken, met scheuren, knopen, plakken, verven, vilten en creëert zo haar eigen wereld met materiaal waar ze van houdt. Haar creatieve werk is onafscheidelijk van begrippen als plezier en spelen. Info: www.gonnymackaay.com.
Henk Bloks is keramist. Hij maakt beelden met een harmonieuze uitstraling en kiest graag voor raku stoken in een verrassende combinatie van structuren. Hij streeft naar eenvoud, maar laat zijn beelden toch veelzeggend zijn. Het is elke keer weer een verrassing hoe vanuit grondvormen nieuwe ideeën ontstaan tot iets unieks. De rakutechniek geeft hem de mogelijkheid spanning op te roepen. Info: www.henkbloks.nl.
Marjolein Adema ziet elk schilderij als een afspiegeling van haar gevoel in een specifieke fase. Een weergave van hoe ze zich dan voelt en een momentopname van haar ontwikkeling. Wat voor haar belangrijk is, is vrij te komen van geconditioneerde vormen en patronen. Dit resulteert in steeds abstracter werk. Ook per schilderij is het een reis, waar ze tussendoor regelmatig tijd nodig heeft voordat ze weer verder kan. Er ontstaat geleidelijk een beeld – waarbij ze een vorm van rust en balans ervaart – dat ze graag deelt met anderen. Info: www.creatiefdoorleven.nl.
Nora van Klingeren maakt wandkleden of wandtextiel van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefde zijde. Ze zoekt graag naar combinaties van technieken. De wandkleden bestaan uit vrij werk en werk in opdracht en variëren sterk in maat. Ze maakt ook zijden sjaals. Alles is handwerk en alle werken zijn dan ook unica. In feite kan alles voor haar een inspiratiebron zijn, van steden tot landen, van natuur en seizoenen tot mensen en verbindingen. Info: www.noravanklingeren.nl.

Galerie Bleiswijk en workshop

Marjolein Adema verzorgt in Galerie Bleiswijk een workshop intuïtief schilderen en bewustwording. Inschrijving voor een workshop op 25, 26 januari of 2, 8, 9, 16 februari kan door contact op te nemen met Marjolein Adema (marjolein@creatiefdoorleven.nl of kijken op www.creatiefdoorleven.nl).
Galerie Bleiswijk is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Parkeren en toegang is gratis, de begane grond is rolstoeltoegankelijk en er is een traplift. Het adres: Hoekeindseweg 26 te Bleiswijk. Kijk voor meer informatie op www.galeriebleiswijk.nl.

Check Also

Ontwerpwedstrijd ‘voedselplek’ voor basisscholen

Regio - Kinderen zitten steeds meer binnen, terwijl de voordelen van buitenlessen zich keer op keer bewijzen. Op dinsdag 7 april, tijdens Nationale Buitenlesdag, geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. IVN Zuid-Holland en Jong Leren Eten Zuid-Holland lanceren in het kader van de Nationale Buitenlesdag de ‘ontwerpwedstrijd voedselplek’.

Geef een reactie