maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » fbpost » Japanse bezoekers kijken hun ogen uit in Bleiswijk en omgeving
Met elkaar sporten viel in goede aarde.

Japanse bezoekers kijken hun ogen uit in Bleiswijk en omgeving

Japanse bezoekers kijken hun ogen uit in Bleiswijk en omgeving

Bleiswijk – Op de vraag wat hen het eerste opviel tijdens hun bezoek aan Nederland lachten de 12-jarige Kotoe Harada en de 11-jarige Yae Shilzu spontaan: “Dat de mensen hier lange neuzen hebben, ze grote porties eten op hun bord krijgen en er zulke mooie stenen huizen staan. Maar ook, dat de mannen zo groot en (giechelend) knap zijn en de vrouwen er mooi uitzien. En dat iedereen zo creatief is!”

Trees Borkus-Henskens

De beide meisjes maakten onderdeel uit van de groep kinderen en begeleiders die vanuit het Japanse Sakura gastvrij in Bleiswijk werden ontvangen. Dat is al vele jaren een gewoonte in een uitwisselingsprogramma met de Anne Frank basisschool en de laatste jaren georganiseerd door een stichting. Het ene jaar komt een delegatie naar Nederland en het volgende jaar gaan Bleiswijkse kinderen van de Anne Frankschool naar Japan.

Gastvrije ontvangst

In het weekend arriveerden de bezoekers reeds in Nederland waar ze eerst onder andere een bezoek brachten aan Amsterdam en het Rijksmuseum en aan Leiden. Maandag 11 november werden ze op het gemeentehuis van Lansingerland welkom geheten door burgemeester Pieter van de Stadt, waarna de kinderen en hun drie begeleiders richting Bleiswijk togen samen met de gastouders waar ze tot zondag zouden verblijven. De Japanse kinderen verzorgden een optreden en vervolgens werden in ontspannen sfeer vragen gesteld aan de burgemeester, waarna de frisdrank lekker smaakte en er afscheid werd genomen van de burgemeester. De kinderen maakten die middag kennis met hun gastouders en gingen na het bezoek aan het gemeentehuis allemaal met hun gastouders mee.

Origami is in Japan heel bekend maar voor de Bleiswijkse kids nog een moeilijke en secure techniek.

Naar school

Dinsdagochtend werden de kinderen op de Bleiswijkse basisschool ontvangen, waarna iedereen richting de gymzaal ging. Elke groep presenteerde daar een dansje en ook werd het Japanse liedje over de Koinbori (de lange visvlag die ook voor de school wappert als de Japanse kinderen op bezoek zijn) gezongen. Vervolgens gingen de gasten – en dat gebeurde ook op donderdag – mee naar de verschillende klaslokalen om een dag op een Nederlandse school mee te maken.
Wat onder andere anders was dan bij hen op school in Sakuro? De grote gymzaal en de kleine school, want de scholen in Sakuro (de kinderen kwamen van twee verschillende scholen) hebben meerdere etages. De scholen beschikken over een grote sportaccommodatie buiten en een groot schoolplein. Ook keken ze er van op dat er binnen werd gevoetbald en dat de meeste kinderen tussen de middag naar huis gingen of hun zelf meegebrachte boterham op school opaten. In Sakuro lunchen alle kinderen op school en wordt de lunch dagelijks samen met een diëtiste verantwoord en met een afgepaste hoeveelheid calorieën samengesteld.
Woensdag ging een deel van de kinderen sporten in de zaal en een deel kreeg les in origami. Een vouwkunst die elk kind op de Japanse school beheerst, maar die – zo bleek bij de pogingen om een kraanvogel te vouwen – knap tegenviel voor de Bleiswijkse leerlingen. Maar met een beetje assistentie lukte het uiteindelijk toch aardig.
Vrijdag werd de schoolweek afgesloten met een bezoek aan een geitenboerderij en aan Monkey Town. De zaterdag werd een dag waarop de gastgezinnen zelf iets leuks konden bedenken samen met hun gasten. En ook toen kwamen de opmerkingen als; wat een grote ramen, maar zo weinig gordijnen, we hebben poffertjes gegeten; voor de eerste keer. Stamppot met boerenkool en heerlijke aardbeien! De kinderen moesten er ook aan wennen dat ze binnen hun schoenen konden aanhouden; dat gebeurt niet in Japan waar ze slofjes of binnenschoeisel dragen.
Zondagochtend om tien uur werden de gasten uitgezwaaid, waarna het richting Schiphol ging. Als alles naar wens verloopt is volgend jaar Bleiswijk weer aan de beurt om in de uitwisseling richting Japan af te reizen.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie