maandag 17 februari 2020 | week 08
Home » fbpost » MBS uitgebreid met openbare AED en kundige leerlingen
De leerlingen samen met enkele leden van de EHBO en met hun certificaat voor de deur van de school waar ook de AED hangt die geschonken werd door Serious Request.

MBS uitgebreid met openbare AED en kundige leerlingen

MBS uitgebreid met openbare AED en kundige leerlingen

Bleiswijk – De Melanchthon Business School (MBS) aan de Merenweg in Bleiswijk beschikte intern al langer over een AED, maar sinds kort hangt er ook een aan de buitenmuur van de school. Die is niet alleen voor de school, maar voor de hele buurt gratis inzetbaar als dat nodig blijkt.

Trees Borkus-Henskens

3FM Serious Request heeft in 2018 geld opgehaald voor reanimatie in Nederland. De opbrengst wordt onder andere gebruikt om reanimatiecursussen en AED’s op scholen, in buurthuizen en wijkteams te financieren. Belangstellenden konden zich hiervoor aanmelden en dat deed ook de Bleiswijkse school. MBS heeft via deelname aan ‘Serious Request AED’ niet alleen een AED-apparaat gewonnen (hangt al buiten bij de voordeur) maar ook een officiële (AED) training voor 26 leerlingen van MBS. Deze training is inmiddels geweest en de leerlingen hebben hun certificaat allemaal ontvangen.

Hartstilstand

In Nederland krijgen elke dag 35 mensen een hartaanval buiten het ziekenhuis. Als er sprake is van een hartstilstand, moet je zo snel mogelijk handelen: bel 112, start met reanimatie en zorg dat er zo snel mogelijk een AED (automatische externe defibrillator) wordt gehaald. Zo vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer en kun je ook blijvende schade voorkomen. Maar dan moet je natuurlijk wel goed weten hoe je moet reanimeren en hoe zo’n AED werkt! Dat weten de 26 leerlingen nu precies als dat nodig mocht blijken te zijn. Hun certificaat is twee jaar geldig, waarna ze weer een ‘opfrisser’ kunnen volgen. De leerlingen van klas 4E zijn Rens Ammerlaan, Diego Arnoldus, Thessa Bos, Ayman Bouhalin, Mohammed Bouzian, Thijs Brugging, Serra Cammeraat, Tim Daalman, Tara Flier, Romy van de Groenendaal, Zoë van der Helm, Sterre den Hertog, Dylan den Hollander, Nikki Kettenis, Meike Klein, Sem van Luin, Shahab Samawati, Sem van Schie, Myrthe Vogel, Denzel van Wingerde, Mirre van der Zwan en van klas 3F Daan van den Berg, Joy Blokland, Sem Heemskerk, Cleo Struijk en Kevin Wubben.

Keuzevak

In klas 3 en 4 is EHBO ook een keuzevak. De leerlingen krijgen daarin 24 weken twee uur les per week. Ze doen kennis op van reanimeren, verbandenleer, het gebruiken van de spullen uit een verbandkoffer, maar ook leren ze vluchtroutes kennen en ontruimen van een pand. Om dingen die ze leren ook ‘in de praktijk’ te oefenen schonk de EHBO Bleiswijk de school twee oefenpoppen en tevens een trainings AED om ook die in de praktijk te kunnen bekijken, vast te houden en te ervaren hoe een dergelijk apparaat werkt. De hulpmiddelen werden geschonken, omdat de EHBO Bleiswijk nieuwe aanschafte.

Check Also

Aantrekkingskracht Lansingerland Run boven verwachting

Lansingerland - Ze voelen zich in dromenland. De organisatie van de tweede Lansingerland Run. Want waar een beginnende loop vaak alles uit de kast moet halen om een redelijk aantal deelnemers aan de start te krijgen, telt de Lansingerland Run komende zondag een recordaantal lopers. Zowel wedstrijdlopers, beginners, recreatielopers, wandelaars als jeugd (BijDeHand KidsRun) staan aan de start in winkelcentrum Het Gouden Hart (nabij RandstadRail station Westpolder).

Geef een reactie