maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Nieuws » Vogelaarstraat en omgeving AED rijker
 De certificaathouders.

Vogelaarstraat en omgeving AED rijker

Vogelaarstraat en omgeving AED rijker

Berkel en Rodenrijs – De Vogelaarstraat en omgeving zijn met de komst van een AED een beetje veiliger gemaakt. Vrijdagochtend 1 november onthulde burgemeester Pieter van de Stadt samen met initiatiefnemer Nicolette Bakker en in aanwezigheid van tal van belangstellenden en nauwbetrokkenen de AED die hangt bij de Vogelaarstraat 9.

Door Trees Borkus-Henskens

Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal wanneer een slachtoffer zijn/haar bewustzijn verliest. Snel hulp bieden met een AED vergroot de kans op overleven aanzienlijk. De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt ingezet om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. Bij een hartstilstand valt het hart meestal niet helemaal stil. De hartkamers worden juist heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. In zo’n situatie helpt een AED om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Belangrijk

Met elkaar vinden de buurtbewoners uit de Vogelaarstraat, Westersingel, Imkerstraat en (een deel van) de Noordeindseweg het belangrijk dat een AED op korte afstand van hun woningen beschikbaar is. Daarnaast hebben elf bewoners een reanimatie- / AED-cursus gevolgd. Ook de gemeente Lansingerland hecht veel waarde aan voldoende beschikbaarheid van AED’s. Om het belang van een AED en reanimatievaardigheden te benadrukken nam de burgemeester de AED officieel in gebruik en reikte hij de certificaten uit. Het project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het ZEILfonds en de bewoners zelf.
“Een mooi resultaat van goed samenwerken en onderlinge betrokkenheid. Complimenten voor de mensen die zich hier voor inzetten en die zich lieten trainen. In de hoop dat inzet niet te vaak gevraagd zal worden, maar dat als het moet het fijn is je voor anderen in te kunnen zetten,” aldus de burgemeester bij de onthulling van de AED.

Als elke minuut telt

Verspreid door de hele gemeente Lansingerland bevinden zich inmiddels 43 AED’s die dag en nacht beschikbaar zijn. De gemeente is aangesloten bij HartslagNu, het oproepsysteem voor burgerhulpverleners dat gekoppeld is aan de meldkamer. Alle inwoners met een reanimatiecertificaat kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener van HartslagNu.nl
Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Daarom is er in Nederland het oproepsysteem voor reanimatie HartslagNu. Iemand wordt onwel en 112 wordt gebeld. De centralist stelt vast dat het mogelijk gaat om een hartstilstand en de ambulance wordt gestuurd. Tegelijkertijd roept HartslagNu burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op om een AED te halen, of om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met de reanimatie totdat de ambulance er is. Je sluit je aan bij HartslagNu als je kunt reanimeren en hulp wilt bieden bij een hartstilstand bij jou in de buurt en de eerste acute hulp kunt verlenen.

Samen met initiatiefnemer Nicolette Bakker onthulde burgemeester Pieter van de Stadt de AED in de Vogelaarstraat (aan de muur naast nummer 9).

Certificaten

De elf personen die vrijdag een certificaat ontvingen volgden de training bij een bedrijf, maar in Lansingerland kun je ook bij de EHBO verenigingen terecht voor een reanimatietraining van twee keer twee uur.
De elf certificaathouders in of in de buurt van de Vogelaarstraat zijn: Elbert v.d. Berg, Simone van den IJssel, Margré Romein, Theo van der Staak, Nicolette Bakker, Jur Verbeek, José Vreugdenhil, Gerard Ragetli, Geke Grüteke, Willemijn Grüteke en Willy Tenhagen.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie