maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Inzet ratten tegen tuberculose en landmijnen
 Ratten hebben een sterke reukzin en zijn leergierig.

Inzet ratten tegen tuberculose en landmijnen

Inzet ratten tegen tuberculose en landmijnen

Non-profit organisatie APOPO maakt het mogelijk dat geurdetectieratten worden ingezet om landmijnen én tuberculose te lokaliseren. De van oorsprong Belgische organisatie is afhankelijk van donaties en timmert daarom nu ook Europees aan de weg.

In meer dan zestig landen veroorzaken verborgen landmijnen en andere explosieve overblijfselen van oorlogen tragische ongelukken, waarbij bewoners ernstig en blijvend letsel oplopen of dodelijk getroffen worden. Daarnaast belemmert de aanwezigheid van mijnen het ontwikkelen van land en het telen van gewassen.
De APOPO geurdetectieratten, bijgenaamd HeroRAT’s, helpen de landmijnen te vinden zodat ze onschadelijk kunnen worden gemaakt.
De ratten worden daarnaast ingezet voor het opsporen van tuberculose in klinieken. Tuberculose is ‘s werelds meest dodelijke infectieziekte omdat de ziekte erg moeilijk te ontdekken is. Elk jaar krijgen tien miljoen nieuwe mensen tuberculose, drie miljoen mensen worden niet gediagnosticeerd en 1,8 miljoen sterven aan de ziekte.

Leergierige ratten

De oprichter van APOPO, de Belg Bart Weetjens, had als kind ratten als huisdier. Tijdens zijn studie analyseerde hij het landmijnprobleem in Afrika en realiseerde zich dat het opruimen van landmijnen gevaarlijk en duur is. Hij had een artikel gelezen over woestijnratten die in het laboratorium in staat waren om explosieven te detecteren en hij moest denken aan de reukzin en leergierigheid van zijn ratten. Zo kwam hij op het idee om ratten in te zetten bij het opsporen van landmijnen.
Het Belgische Directorate for International Co-operation (DGIS) deed in 1997 de eerste financiële bijdrage om het concept te ontwikkelen. De naam APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling) werd geregistreerd als een niet commercieel agentschap en startte begin 1998 met haar research.
Voor wie zich afvraagt of deze inzet van ratten geen dierenleed veroorzaakt, geeft APOPO aan dat er, tijdens de 20 jaar van haar bestaan, nog nooit een dier gewond is geraakt. De organisatie vindt dierenwelzijn juist heel belangrijk en behandelt de ratten dan ook als de helden die ze zijn.

Afhankelijk van donaties

Tegenwoordig zit het APOPO hoofdkwartier in Tanzania. APOPO is actief in het opsporen van landmijnen in onder andere Angola en Cambodja en binnenkort ook in Zimbabwe. Daarnaast helpen ze tuberculose opsporen in meer dan 100 klinieken in Tanzania, Mozambique en Ethiopië. Ze werken ook in Thailand, Vietnam en Laos. APOPO is afhankelijk van donaties. Het APOPO team geeft voorlichting op scholen en universiteiten om het werk dat zij doen meer bekendheid te geven. Het is ook mogelijk een HeroRAT te adopteren. Voor € 9,- per maand steunt u één van de ratten die aan het werk zijn binnen een Mine Action of Tuberculose-project in Afrika of Azië. Kijk voor de sponsormogelijkheden op https://www.apopo.org/en/adopt Op de (Engelstalige) website www.apopo.org is meer over deze organisatie te lezen.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie