dinsdag 22 oktober 2019 | week 43
Home » fbpost » Zilveren Kunsttoer spectaculair geopend
 Ook deze performance gaf de avond kleur.

Zilveren Kunsttoer spectaculair geopend

Zilveren Kunsttoer spectaculair geopend

Lansingerland – De opening van de 25ste Kunsttoer, vrijdagavond 4 oktober in de hal van het gemeentehuis, werd een bijzondere en vooral spectaculaire. Nadat de vele gasten de overzichtstentoonstelling van de deelnemende beeldend kunstenaars hadden bekeken en voorzitter van de Kunsttoer Theo Baltzer iedereen hartelijk welkom had geheten kreeg voormalig wethouder van Bleiswijk Huguette Tichler de microfoon.

Trees Borkus-Henskens

Zij vertelde over 25 jaar geleden; in de periode dat zij net twee maanden wethouder was en er twee mannen aan haar bureau verschenen; Piet Kouwenhoven en Sjaak de Wit. Zij kwamen met het idee van een kunsttoer. “Ik ben dol op kunst en cultuur, dus ik was meteen om. Er was wel een puntje in de organisatie; De Vluchtheuvel – het pand waar de opening zou plaatsvinden en een expositie worden opgebouwd – zou op zondag open zijn en dan moest een ambtenaar werken! Maar het is gelukt en inmiddels is de Kunsttoer verder uitgegroeid; met dit jaar 34 beeldend kunstenaars die er aan deelnemen in heel Lansingerland. We laten ons verrassen.”
“Investeren in een aantrekkelijke gemeente; dat is waar wij voor staan,” wist ook wethouder Ankie van Tatenhove. “Cultuur is iets wat iedereen raakt, wat prikkelt. De Kunsttoer sluit bovendien aan bij ‘350 jaar Rembrandt’ en dat is terug te zien in alle ateliers.”

Voorzitter Theo Baltzer heette iedereen welkom op het zilveren feest van De Kunsttoer.

Lichel van den Ende

Terwijl de gasten zich vermaakten in gesprekken en kijkend naar de werken van de beeldend kunstenaars gebeurde er van alles om hen heen. Beeldend kunstenaar Lichel van den Ende presenteerde een avondvullende performance met schitterende creaties die van de trap afdaalden, muziek maakten, glaasjes drank uitdeelden, voordrachten verzorgden of rondliepen en zich lieten bekijken. Het maakte de avond heel bijzonder. Zelf liepen de deelnemers aan de Kunsttoer rond met smakelijke hapjes van de KaaZaak en ook voor een drankje werd gezorgd.

Weekend

Zowel zaterdag als zondag stonden de ateliers open en kon iedereen een kijkje gaan nemen bij de deelnemers. Sommigen stonden met meerderen in een ruimte, anderen werkten of ontvingen in hun eigen atelier. Na een drukke zaterdagmiddag bleef het even spannend of de regenachtige zondag ook publiek zou trekken. Het werd zelfs verrassend drukker dan vorig jaar en ook werd er goed verkocht. De voorzitter ging bij 29 van de 34 deelnemers langs en was blij verrast. “Overal was een accent van Rembrandt te bekijken. De een had een schilderijtje van hem aan de wand gehangen, maar er was ook iemand die een hele kamer had ingericht uit de tijd van de oude meester. Heel creatief en leuk. Het was een mooi lustrum en dat geeft weer energie voor een nieuw beeldend jaar en de 26ste editie!”

Check Also

Kerkveiling brengt bijna € 24.000 op

Berkel en Rodenrijs - Een afgeladen Willem Huygensz. was zondag 13 oktober in afwachting van wat de Kerkveiling, met als doel het in stand houden van de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, deze keer in petto had. Dat was weer heel veel. De veiligmeesters kregen binnen enkele uren zo'n 155 kavels onder de hamer en dat ging ze goed af. Het uiteindelijke resultaat was bijna € 24.000.

Geef een reactie