zondag 20 oktober 2019 | week 42
Home » fbpost » Eerste GenderNeutrale editie clubkampioenschap ATV Berkenrode
 De winnaars en organisatoren van het toernooi.

Eerste GenderNeutrale editie clubkampioenschap ATV Berkenrode

Patrick van Saus na heftige strijd kampioen

Eerste GenderNeutrale editie clubkampioenschap ATV Berkenrode

Berkel en Rodenrijs – ‘Wat is een tennisclub zonder clubkampioenschappen?’ Dat vroegen tennisvrienden Armand, Aswin, Hans Jaap, David, Hans en Roman zich af. De animo voor clubkampioenschappen nam afgenomen jaren af en daarom besloten ze het nieuw leven in te blazen met een speciaal event met een unieke twist.

Speciaal, want dit was de eerste keer dat de hoogste enkel klasse “genderneutraal” was. De aanleiding was geen vooropgezet plan; de sterkste dame die zich had ingeschreven kon volgens de organisatie best wel eens beter zijn dan de mannen die zich hadden ingeschreven. En zo werd besloten de hoogste dames- en hoogste herencategorie samen te voegen tot de categorie GNE (GenderNeutraalEnkel).
Een gekke keuze vond de organisatie het niet. Waarom moet dé clubkampioen altijd een man zijn? Berkenrode heeft al vele sterke vrouwen afgeleverd zoals Suzan Lamens en Kiki Bertens, die zo maar eens van de mannen kunnen winnen. Daarnaast spelen mannen en vrouwen ook al tegen elkaar in de gemengde dubbels.
Een genderneutraal toernooi past ook bij 2019. De KNLTB onderschrijft dat door via hun applicaties de mogelijkheid te bieden mannen en vrouwen in één GNE schema te plaatsen. Alhoewel dit voor Padel al gewoonte is geworden, is dit één van de eerste seniorentoernooien in Nederland die genderneutraal wordt georganiseerd.
En zo werd het toch nog spannend. De finale werd op centercourt gespeeld tussen Patrick van Saus en Inge Grootjans en trok veel bekijks. Na een heftige strijd om de felbegeerde titel Clubkampioen 2019, is Patrick van Saus als winnaar uit de bus gekomen en mag de titel met eer dragen.
De organisatie kijkt tevreden terug op een zeer geslaagd weekend. Roman Markovski, één van de organisatoren, benadrukt: “Dit was een pilot en op kleine schaal opgezet om te toetsen of de nieuwe opzet meer animo genereert. Onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen met twee dagen vol enthousiaste en competitieve deelnemers. Volgend jaar gaan we het daarom groots aanpakken, waarbij we veel tennisgerelateerde activiteiten voor leden aanbieden. De voorbereidingen zijn al in gang gezet. En wat mij betreft houden we de GenderNeutrale traditie in stand, ook in de andere categorieën.”

Check Also

Kerkveiling brengt bijna € 24.000 op

Berkel en Rodenrijs - Een afgeladen Willem Huygensz. was zondag 13 oktober in afwachting van wat de Kerkveiling, met als doel het in stand houden van de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, deze keer in petto had. Dat was weer heel veel. De veiligmeesters kregen binnen enkele uren zo'n 155 kavels onder de hamer en dat ging ze goed af. Het uiteindelijke resultaat was bijna € 24.000.

Geef een reactie